[Reuters] Musk kaže da aktivira Starlink, kao odgovor na Blinken o slobodi interneta u Iranu

[Reuters] Musk kaže da aktivira Starlink, kao odgovor na Blinken o slobodi interneta u Iranu

Izvršni direktor SpaceKs-a Elon Musk rekao je u petak da će aktivirati satelitski internet servis kompanije Starlink, kao odgovor na tvit američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da su Sjedinjene Države preduzele akciju „da unaprede slobodu interneta i slobodan protok informacija“ Irancima.

Američko ministarstvo finansija u petak je izdalo smernice o proširenju internet usluga dostupnih Irancima uprkos američkim sankcijama toj zemlji, usred protesta oko Irana nakon smrti 22-godišnje žene u pritvoru.

Zvanični izveštaj Ministarstva finansija je ranije u petak rekao da Starlinkov sistem komercijalnog kvaliteta, koji bi uključivao slanje hardvera u Iran, neće biti pokriven opštom licencom.

„To bi bilo nešto za šta bi morali da upišu u Trezor“, rekao je zvaničnik.

Mask nije mogao biti dostupan za komentare ili pojašnjenja u vezi sa Starlinkovim odobrenjem za rad u Iranu.

Iranci su protestovali zbog smrti Mahse Aminija prošle nedelje, koga je policija morala uhapsila zbog nošenja „neprikladne odeće“.

Mask je u ponedeljak rekao da kompanija želi da Irancima pruži satelitsku širokopojasnu uslugu Starlink – koja je već obezbeđena Ukrajini za njenu borbu protiv ruske invazije – i da će tražiti izuzetak od sankcija.