Borel reagovao na eskalaciju između Kosova i Srbije

Borel reagovao na eskalaciju između Kosova i Srbije

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu da se uzdrže od koraka koji bi dodatno pogoršali tenzije u regionu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

On je napomenuo da su nedavni događaji ugrozili sva dostignuća u okviru diplomatskih napora i dalju bezbednosnu situaciju u regionu.

„Povlačenje kosovskih Srba iz institucija Kosova nije način da se reše postojeće protivrečnosti. Naprotiv, može da poveća tenzije na terenu. Pozivamo Srbiju i kosovske Srbe da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga i povratak u institucije da ispune svoje dužnosti – policija, pravosuđe, lokalne uprave.

Istovremeno, EU poziva Kosovo da poštuje svoje obaveze, odnosno da odmah produži proces preregistracije vozila i da suspenduje kazne za vlasnike registarskih oznaka KM. Spor sa standardnim znacima može se rešiti dijalogom“, naglasio je Borel.

On je takođe pozvao Prištinu da pristupi osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, pošto je Skupština Kosova ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova doneo odluku o osnivanju Zajednice.

Diplomata je dodao da je misija Euleks, u saradnji sa mirovnim snagama Kfora i kosovskom policijom, spremna da na svaki mogući način doprinese održavanju mira i spokoja.

„EU poziva strane da izaberu put dijaloga i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle izazvati nasilje i konfrontaciju. EU je spremna da dodatno olakša pregovore, ali strane moraju pokazati spremnost da konstruktivno traže rješenja i poštuju obaveze koje su preuzeli u procesu dijaloga“, rekao je Žozep Borel.

Kako je saopšteno, kosovski Srbi su odlučili da se povuku iz svih kosovskih institucija u znak protesta zbog odluke Prištine da zameni srpske automobilske tablice.Od 1. novembra srpske trupe su u stanju pripravnosti.