Odović ne priznaje isključenje iz stranke i ne poštuje odluke Predsjedništva!

Odović ne priznaje isključenje iz stranke i ne poštuje odluke Predsjedništva!

Janko Odović , kog je Predsjedništvo Pokreta Evropa sad juče isključilo iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva, saopštio je sinoć novinarima u Podgorici da je došlo do „nesporazuma”.

„ Prije svega, nisu svi članovi bili na Predsjedništvu. Sam predsjednik (PES-a) Milojko Spajić nije bio na Predsjedništvu, ja nisam bio, bili smo u putu. Tako da, vjerovatno će se na još nekoj od sjednica o tome pričati. Ako je zaista došlo do toga da se odlučuje o ostavci koja je povučena, pravno gledano to je odlučivanje o nepostojećem aktu. Ako ste nešto povukli, to od momenta kad je nastalo ne postoji. Druga stvar, o članovima Predsjedništva koji po funkciji nisu članovi Predsjedništva, odlučuje Glavni odbor (GO). Danas na GO o tome nije bilo riječi ”, kazao je nakon sjednice GO.

Odović je prošle sedmice podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu, ali je u međuvremenu povukao. Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku o konstatovanju njegove ostavke, ne prihvatajući njeno povlačenje.

Upitan šta je bio razlog da podnese ostavku, pa da je onda povuče, Odović je odgovorio da se radilo „više o jednoj ličnoj stvari” koja je bila vezna za njegove „lične planove koji se nisu ostvarili”.

„ Kad se nisu ostvarili, ja sam ostavku povukao prije nego što je o njoj GO odlučivao. Predsjednik Pokreta Spajić odbio je da mi prihvati ostavku ”, dodao je.

Naveo da je, po Statutu PES-a, sve dok ga GO ne bude razriješio članstva u Predsjedništvu, on formralno-pravno član oba ta stranačka organa i predsjednik Statutarne komisije.

„ I sad sam odlučivao na GO, tako da, što se mene tiče, sve ostaje formalno-pravno nepromijenjeno ”, poručio je Odović.

GO PES-a odlučio je sinoć na sjednici GO da ta partija na predstojeće parlamentarne izbore ide s građanskim i lokalnim listama, i da Spajić bude nosilac izborne liste.

Sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjednika PES-a i novoizabrani šef države Jakov Milatović , koji je tražio da se GO odloži zbog njegovih obaveza.