MPNI i MF predlažu: Prosvjetari do trećeg kvartala 2024. da dobiju povećanje od minimum 15 odsto

MPNI i MF predlažu: Prosvjetari do trećeg kvartala 2024. da dobiju povećanje od minimum 15 odsto

Ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović i ministar finansija Novica Vuković održali su danas sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjete, tokom kojeg su predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora.

Ministri su, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dva resora, predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024. dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 odsto, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku.

Navodi se da Komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice.

“Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je svim učesnicima u razgovoru i cilj, konstatovano je.