Čarapić: Postoji politička volja za izbornu reformu, kapacitet je bolji nego ikad

Čarapić: Postoji politička volja za izbornu reformu, kapacitet je bolji nego ikad

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) i kopredsjedavajući u odboru Vasilije Čarapić, odgovorio je potvrdno na pitanje da li očekuje da se reforma izbornog zakonodavstva konačno desi.

„Ja mislim da postoji politička volja za izbornu reformu i kapacitet je bolji nego ikad, ja mislim da će se desiti“, rekao je Čarapić, kako navodi CDT.

Čarapić je kazao da će se na predstojećoj sjednici odbora izabrati članovi iz NVO i akademske zajednice i najavio intenzivan rad. „Između svake sjednice će biti dosta „pozadine“ a sjednica će biti efikasno tlo gdje ćemo veliki broj pitanja rješavati i imati konkretan napredak“, kazao je Čarapić.

Poslanik PES-a je dodao da niko u odboru nema namjeru da se ide u preglasavanje, već da se ide u reformu izbornog zakonodavstva. Upitan da li sukobi u Vladi oko imenovanja direktora Uprave policije mogu uticati na rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakona, Čarapić je odgovorio da ne mogu.

„Stvari koje se ne tiču izbornog zakonodavstva ne mogu biti problem u radu odbora, niti to može biti bilo koja dnevno politička stvar. Bitno je da mi kao odbor postignemo konsenzus, to je suština odbora“, naveo je on.

Čarapić je, komentarišući ranije pokušaje reforme izbornog zakonodavstva i odbijanje opozicije da tome učestvuje zbog drugih političkih zakona, kazao da je to bilo „kratkovido“ od opozicije.

„Mi kao novi subjekt smo prošli kroz ovaj sistem i vidimo da ga treba promijeniti, kapiramo sve nedemokratske metode koje se mogu primijeniti, ali ne želimo da pobijedimo i da te metode ostanu“, rekao je Čarapić.

On je, komentarišući situaciju u Šavniku, kazao da bi PES, da bi se izbjeglo ponavljanje takvih situacija, bio spreman da uđe u neku vrstu „reseta“, odnosno da pristane da skrati mandate u drugim opštinama kako bi se održali svi izbori u jednom danu.

Upitan da izabere najbitnije tačke izborne reforme, Čarapić je naveo da je prioritet birački spisak, te pitanja da li Crna Gora želi otvorene liste, sve izbore u jednom danu, te regulacija finansiranja političkih subjekata.