Bundesver podržava Šolcovu ideju o „gvozdenoj kupoli“ za Evropu

Bundesver podržava Šolcovu ideju o „gvozdenoj kupoli“ za Evropu

Komandant njemačkog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Ingo Gerharc, podržao je u ponedeljak predlog kancelara Olafa Šolca o stvaranju panevropskog sistema PVO, prenosi Bild.

„Naročito u oblasti PVO i kopnene podrške PVO, svakako ima smisla da Evropljani udruže snage“, rekao je general-potpukovnik Gerharts tokom posjete bazi estonskog vazduhoplovstva u Emaru.

Kako je objasnio glavnokomandujući njemačkog ratnog vazduhoplovstva, reč je o kupovini izraelskog protivraketnog odbrambenog sistema Arrow 3. On može da bude pušten u rad već 2025. godine.

Ranije je njemački kancelar izjavio da namjerava da stvori panevropski sistem protivvazdušne odbrane kao odgovor na rat Rusije protiv Ukrajine, jer je do sada EU bila bespomoćna od mogućih neprijateljskih napada.

Govoreći danas studentima Karlovog instituta u Pragu, Šolc je naglasio da Njemačka trenutno ulaže milijarde u odbrambenu industriju. Prema njegovim riječima, Njemačka će izborom panevropskog sistema PVO moći da zaštiti svoje evropske susjede.

Šolc je takođe izrazio ideju da bi Njemačka mogla da pomogne Ukrajini da izgradi snage artiljerije i PVO u koordinaciji sa drugim zapadnim saveznicima.