CRB F1 se sastaje oko budućeg spora sa Pjastrijem

CRB F1 se sastaje oko budućeg spora sa Pjastrijem

Spor oko ugovora u Formuli 1 oko australijskog vozača Oskara Pjastrija saslušao je u ponedeljak vladajući FIA-in odbor za priznavanje ugovora (CRB), ali tijelo možda neće odmah ponuditi odluku kojom bi se razjasnila budućnost 21-godišnjaka, prenosi Rojters.

Tim sa sedištem u Enstonu je ovog mjeseca najavio Pjastrija, rezervnog vozača francuskog proizvođača Alpine, kao zamenu za Fernanda Alonsa koji prelazi u Aston Martin.

Ali Pjastri, za kog se misli da je potpisao ugovor sa Meklarenom, rekao je da se neće takmičiti za tim koji je podržao njegovu juniorsku karijeru i, do Alonsovog odlaska, trebalo je da mu debi u Formuli 1 sledeće sezone pruži sa Vilijamsom.

Meklaren je otvorio upražnjeno mesto za sledeću sezonu tako što je raskinuo ugovor Danijela Rikarda godinu dana ranije.

Pošto oba tima polažu svoja potraživanja na visoko ocenjenog mladića, CRB će odlučiti koji je validan.
Ali, postavljenom da brzo rešava sporove oko ugovora, telu bi moglo biti potrebno do tri dana, što je maksimalno odobreno vreme, da donese svoju presudu.

Šef alpskog tima Otmar Šafnauer rekao je novinarima na Velikoj nagradi Belgije da je uveren u opravdanost tvrdnji tima.

„Ne znam kada će vladati“, rekao je Šafnauer.

„Biće to ubrzo nakon toga, a onda, kada budemo imali sve informacije pred sobom, počećemo da gledamo ko će popuniti otvoreno mesto.

Alpine, četvrti u ukupnom plasmanu, mogao bi da ima veliki broj vozača u kadru ako treba da zamene Pjastrija.

Francuz Pjer Gasli, koga je ove godine potvrdila sestrinska ekipa Red Bula AlphaTauri za 2023. godinu, pojavio se kao kandidat za alpsku vožnju, navodi Motorsport.com.

Trenutni vozač tima Esteban Okon je u međuvremenu rekao na Velikoj nagradi Belgije da je rekao rukovodstvu da razmotri svog prijatelja i trenutnog vozača Haasa Mika Šumahera za mesto.

Rikardo, koji je slobodan igrač sledeće godine, takođe bi mogao da se vrati u tim sa sedištem u Enstonu, koji je tada nastupao kao Reno, kojeg je 2021. napustio u Meklaren posle dve sezone.

Takođe bi mogli da dobiju znatnu isplatu, s tim što Šafnauer ne isključuje da će predmet odneti na viši sud kako bi povratio ulaganje koje je tim uložio u Pjastrijevu karijeru.

Ako CRB presudi u Alpineovu korist, tim bi mogao dozvoliti rivalskom timu da ga otkupi.
Jednako tako, mogli bi da nateraju Australijanca, koji nastavlja da obavlja svoje dužnosti na simulatoru nazad u bazi tima u Engleskoj, da se trka za njih.

Dženson Baton je 2005. godine dogovorio dogovor da napusti BAR za Vilijams, ali je prvi tvrdio da ima ugovor sa Britancem.

Spor je otišao do CRB-a koji je presudio da je BAR-ov ugovor sa Batonom validan i on je sa njima osvojio svetsko prvenstvo 2009. kada su se takmičili kao Bravn GP.

Meklaren je zadržao fokus na Rikardovom odlasku.

„Ne želim da se dotičem nikakva imena ili scenarija jer to samo stvara naslove…“, rekao je Seidl novinarima.

„Što se tiče budućnosti, to je nešto na šta ćemo obratiti pažnju od sledeće nedelje.