Džonson odustao od povratka premijera Britanije, Sunak favorit

Džonson odustao od povratka premijera Britanije, Sunak favorit

LONDON – Izgledalo je da će Riši Sunak postati sledeći premijer Velike Britanije nakon što se Boris Džonson u nedelju povukao sa takmičenja, rekavši da iako ima dovoljno podrške za finalno glasanje, shvata da je zemlji i Konzervativnoj stranci potrebno jedinstvo, preneo je Rojters.

Džonson je otrčao kući sa odmora na Karibima kako bi pokušao da obezbedi podršku 100 poslanika da uđu na glasanje u ponedeljak kako bi zamenili Liz Trus, ženu koja ga je nasledila u septembru nakon što je oteran sa funkcije zbog niza skandala.

Džonson je rekao da je obezbedio podršku 102 poslanika, ali da nije uspeo da ubedi ni Sunaka ni drugu kandidatkinju Peni Mordaunt da se okupe „u nacionalnom interesu“.

„Zbog toga se bojim da je najbolja stvar to što ne dozvoljavam da se moja nominacija nastavi i da dajem podršku onome ko uspe“, rekao je on u izjavi kasno u nedelju.

„Verujem da imam mnogo toga da ponudim, ali se bojim da jednostavno nije pravo vreme.

Sterling je porastao više od pola centa u odnosu na dolar u ranoj trgovini u Aziji.

Džonsonova izjava verovatno otvara put njegovom najvećem rivalu Sunaku da postane premijer, verovatno već u ponedeljak, zamenivši Trusovu koja je bila primorana da podnese ostavku nakon što je pokrenula ekonomski program koji je izazvao previranja na finansijskim tržištima.

Prema pravilima ubrzanog takmičenja, ako samo jedan kandidat dobije podršku 100 konzervativnih poslanika, oni će biti imenovani za premijera u ponedeljak.

Ako dva kandidata pređu cenzus, oni će ići na glasanje o članstvu stranke, a pobednik je objavljen u petak, samo nekoliko dana pre nego što bi novi ministar finansija Džeremi Hant trebalo da otkrije stanje finansija u zemlji 31. oktobra.

To je izazvalo zabrinutost da će se Džonson vratiti u Dauning strit uz podršku članova stranke, a ne većine poslanika u parlamentu. BBC kaže da Sunak do sada ima podršku skoro 150 poslanika.

Jedan pristalica Sunaka, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je njegova glavna reakcija olakšanje jer da je Džonson pobedio, „partija bi se raspala“.

Druga konzervativna poslanica Lusi Alan je na Tviteru rekla: „Podržala sam Borisa za premijera, ali mislim da je uradio pravu stvar za zemlju.

Sunak, 42-godišnji bivši ministar finansija, ranije je potvrdio da će izaći na izbore, obećavajući da će se uhvatiti u koštac sa „dubokom ekonomskom krizom“ u zemlji „integritetom, profesionalizmom i odgovornošću“.

„Želim da popravim našu ekonomiju, ujedinim našu stranku i ostvarim rezultate za našu zemlju“, rekao je Sunak, čovek koga Džonsonove pristalice optužuju da je prekinuo svoj prethodni trogodišnji mandat.

Sunak je napustio vladu u julu, što je izazvalo nezapamćenu ministarsku pobunu protiv Džonsona.