Iran isporučuje gasne turbine Rusiji

Iran isporučuje gasne turbine Rusiji

Moskva i Teheran postigli su sporazum prema kojem će Islamska Republika prodati Rusiji 40 ​​gasnih turbina domaće proizvodnje, rekao je Reza Nušadi, generalni direktor Iranske kompanije za gasni inženjering i razvoj, u nedelju novinskoj agenciji iranskog ministarstva nafte Šana.

Prema Nušadiju, Iran je trenutno sposoban da samostalno proizvodi „85% … opreme potrebne u gasnoj industriji“. Ova sposobnost mu je omogućila da potpiše ugovor sa Moskvom, dodao je on. Generalni direktor nije otkrio kada je tačno sklopljen posao i kada turbine treba da stignu u Rusiju.

Ruski zvaničnici do sada nisu komentarisali Noušadijeve izjave. Do ovog događaja dolazi pošto je politika sankcija SAD i njenih saveznika pogodila industrijske veze između Rusije i njenih zapadnih dobavljača opreme. Ranije ove godine, državni energetski gigant Gasprom morao je postepeno da smanjuje isporuke gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 zbog tehničkih problema u vezi sa servisiranjem turbina.

Problemi su nastali zbog sankcija Rusiji koje su sprečile održavanje neke opreme i isporuku rezervnih delova, saopštila je ta kompanija. Jedna takva turbina, koju je Rusiji prvobitno isporučila nemačka kompanija Simens, zaglavila se u Kanadi, gde je poslata na održavanje, zbog politike sankcija Otave. Berlin je na kraju uspeo da ga vrati, ali nikada nije isporučen iz Nemačke u Rusiju.

Severni tok 1 i Severni tok 2, koji još nisu pokrenuti zbog protivljenja Berlina, trenutno su van pogona zbog curenja na oba gasovoda zbog serije podmorskih eksplozija, za koje mnoge nacije veruju da je bio akt sabotaže.

U međuvremenu, Rusija proširuje ekonomsku saradnju sa Iranom. Krajem septembra, iransko ministarstvo nafte objavilo je planove za kupovinu devet miliona kubnih metara gasa dnevno od Rusije preko Azerbejdžana za svoje potrebe, kao i dodatnih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, kao deo sporazuma o razmeni koji bi vidite gas koji se dalje izvozi u druge nacije sa iranskih terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Saopštenje je objavljeno kada je Teheran otkrio detalje sporazuma postignutog u julu između Nacionalne iranske naftne kompanije (NIOC) i Gazproma. Sporazum uključuje saradnju u oblasti razvoja naftne i gasne infrastrukture, uključujući izgradnju LNG terminala i gasovoda, rekli su iranski zvaničnici. Prema pisanju lokalnih medija, sporazum je vredan 40 milijardi dolara.

Ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali u petak je takođe rekao novinarima da Islamska Republika planira da poveća uvoz ruskog žita i da postane najveći uvoznik ovog proizvoda. „Prošle godine, verujem, bili smo na drugom mestu po kupovini iz Rusije. Mislim da ćemo sledeće godine biti broj jedan“, rekao je diplomata na nedavnom forumu „Made in Russia“.