SAD i Britanija upozoravaju na mogući napad na glavni grad Nigerije

SAD i Britanija upozoravaju na mogući napad na glavni grad Nigerije

LAGOS – Sjedinjene Države i Britanija upozorile su u nedelju na mogući teroristički napad u nigerijskoj saveznoj prestonici Abudži, posebno usmeren na vladine zgrade, bogomolje i škole, između ostalih ciljeva, preneo je Rojters.

Nigerija se bori protiv islamističke pobune uglavnom na severoistoku, ali je Islamska država u julu preuzela odgovornost za raciju na zatvor u Abudži, u kojoj je oslobođeno oko 440 zatvorenika, što je izazvalo strah da pobunjenici izlaze iz svojih enklava.

Ambasada SAD u Nigeriji saopštila je da „postoji povećan rizik od terorističkih napada u Nigeriji, posebno u Abudži“ i dodala da su među ugroženim mestima tržni centri, objekti za sprovođenje zakona i međunarodne organizacije.

„Američka ambasada će ponuditi smanjene usluge do daljnjeg“, navela je ambasada u upozorenju građanima Nigerije.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je da njeni građani u Nigeriji treba da ostanu na oprezu zbog „povećane pretnje terorističkim napadom u Abudži“.

„Napadi mogu biti neselektivni i mogu uticati na zapadne interese, kao i na mesta koja posećuju turisti“, navodi se u saopštenju.

Nesigurnost, koja se proširila Nigerijom, glavni je problem za birače kada idu na birališta sledećeg februara da izaberu novog predsednika koji će naslediti predsednika Muhamadua Buharija.

Nigerijsko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar.