Crna Gora i NATO imaju uzajamnu podršku – Mirč Džoana

Crna Gora i NATO imaju uzajamnu podršku – Mirč Džoana

Pobjeda : Crna Gora može da računa na NATO. NATO, takođe, može da računa na Crnu Goru – poručio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana. Crna Gora je bila na raskršću civilizacije i stalno je morala da pravi više istorije nego drugi. Crna Gora je bila spremna za sve izazove. Kada ste mali drži vas vjera u pravdu i slobodu. Mi smo mali i nismo mogli stvoriti materijalno bogastvo, ali smo stvorili vjeru u slobodu – poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na svečanosti povodom pet godina od pristupanja NATO-u.Uspjela je Crna Gora, ističe, da stopi religije, kulture i nacije u svom trajanju.I NATO je pokazao moć trajanja u svoje 73 godine. Obezbijeđeno je 70 godina stabilnosti i prosperiteta za sve svoje članice. Neprijatelji će prije napasti ako znaju da niste spremni da branite svoje slobodu. Desilo se to u Ukrajini – istakao je Krivokapić.Ne može, kategoričan je, biti pomirenja sa onima koji hoće agresiju i ukidanje i aneksiju Ukrajine, kao što se to Crnoj Gori desilo 1918. Sa njima pomirenja nema ni u NATO ni u Crnoj Gori. Crna Gora evroatlanskoj zajednici donosila stapanje istoka i zapada. Jedna je Crna Gora u sva tri svoja državna naziva. Neka je vječna Crna Gora, slava Ukrajini – poručio je Krivokapić.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana kazao je, u video porucio, da je Crna Gora cijenjeni saveznik, s mjestom za stolom i jednakim glasom u oblikovanju budućnosti Alijanse.Crna Gora može da računa na NATO. NATO, takođe, može da računa na Crnu Goru. U ovom ključnom trenutku za našu zajedničku bezbjednost vi doprinosite politici odvraćanja i odbrane NATO- trupama koje služe u multinacionalnim borbenim grupama u Letoniji. Vaš doprinos čini našu Alijansu snažnijom i bezbjednijom i na tome vam zahvaljujem – rekao je, pored ostalog, Džoane.

Svih 30 NATO saveznika je, ističe, ujedinjeno zajedničkom svrhom.

– Da stoje jedni uz druge, da štite jedni druge i, ako je to potrebno, da se bore da brane jedni druge. Danas, kada je rat ponovo u Evropi, ova posvećenost je važnija nego ikad – poručio je Džoane.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević rekao da današnji geopolitički kontekst potvrđuje ispravnost odluke da se pristupi NATO-u, te da su te odluke bile i vizionarske i ispravne, uprkos svim izazovima. 

– Crna Gora je svoju slobodu i nezavisnost kroz istoriju skupo plaćala. Moderno vrijeme iziskivalo je više mudrosti nego oružja. Duboko sam uvjeren da je članstvo u NATO bila jedna od najboljih i najmudrijih odluka crnogorske zvanične politike – ocijenio je Konjević.Naš vazdušni prostor štićen je kroz NATO misiju „Air Policing“-a, koju obavljaju saveznice Republika Grčka i Republika Italija. Kadeti i pripadnici Vojske Crne Gore obrazuju se i usavršavaju na prestižnim vojnim akademijama i odbrambenim koledžima zemalja članica Alijanse. Tamo stiču znanja i vještine, ali i uče kako se služi uniformi i svojoj državi. Sa njima, ali i onima koji će ubuduće biti dio tog procesa, budućnost Crne Gore je sigurna – naglasio je Konjević.Našoj Vojsci dostupni su, kako je naveo, i savremeni centri obuke na kojima se primjenjuju veoma zahtjevni standard i moderne tehnologije.Razmjenjujemo sa saveznicima iskustava i informacije od ključnog značaja za bezbjednost i odbranu. U petogodišnjem periodu za nama, sa svih relevantnih NATO adresa stizale su poruke koje nedvosmisleno ukazuju da nas saveznici smatraju pouzdanom članicom – naveo je Konjević.

Ali, dodaje, procesi reforme i transformacije su konstantni i neophodni kako bi sistem bezbjednosti i odbrane išao u korak sa savremenim izazovima.Od februara svjedočimo brutalnom narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Ruske Federacije, uz užasnu destrukciju i gubljenje ljudskih života. Rat na evropskom tlu izmijenio je bezbjednosnu, dijelom političku i ekonomsku arhitekturu Evrope. Koncept kolektivne odbrane na kojem se, između ostalog, zasniva NATO doktrina, u današnje je vrijeme jedini koji predstavlja sigurnu zaštitu za male zemlje, kao što je naša – istakao je Krivokapić.Ulazak u NATO za Crnu Goru je, prema njegovim riječima, značio garanciju njenog teritorijalnog integriteta i zaštitu državnog suvereniteta.Bezbjednost nikada nije imala višu cijenu. Svjesni toga, adaptiraćemo i nasu poziciju unutar Saveza. Sprovešćemo obavezu o povećanju odbrambenog budžeta, što će uticati da očekivanja o dostizanju kriterijuma od 2 odsto BDP za odbranu budu izvodljiva i održiva. Nastavićemo da modernizujemo naš odbrambeni i vojni sektor, ulažući u ono što je prepoznato kao naš najefikasniji doprinos, kako nacionalnom, tako i sistemu kolektivne bezbjednosti – rekao je Konjević.