Trgovinsko tijelo predviđa ko će najviše patiti od skoka cijene gasa

Trgovinsko tijelo predviđa ko će najviše patiti od skoka cijene gasa

Povećanje troškova energije imaće veći uticaj na evropske zemlje nego na SAD.

Izgledi za globalnu ekonomiju su potamnjeli od izbijanja sukoba u Ukrajini, saopštila je Svetska trgovinska organizacija (STO) u novom izvještaju objavljenom u utorak. Ona predviđa da će rekordne cene prirodnog gasa najviše naštetiti Evropi.

Prema izvještaju, najneposredniji ekonomski uticaj krize bio je nagli rast cijena roba. „Uprkos svom malom udelu u svetskoj trgovini i proizvodnji, Rusija i Ukrajina su ključni dobavljači osnovnih dobara, uključujući hranu, energiju i đubriva, čije su zalihe sada ugrožene ratom“, navodi se u saopštenju.

STO je istakla da, za razliku od cijena nafte, cijene prirodnog gasa imaju tendenciju da se snažno razlikuju po regionima. Cijena prirodnog gasa u Evropi je porasla za 45% između januara i marta na 41 dolar za milion Btu (britanske termalne jedinice), dok su cijene ostale relativno niske u Sjedinjenim Državama na oko 4,9 dolara za milion Btu.

„Više cene nafte mogu smanjiti stvarne prihode i potražnju za uvozom širom svijeta, dok bi veće cijene prirodnog gasa verovatno imale veći uticaj u Evropi“.

U izvještaju se takođe navodi da će zapadne sankcije ruskim preduzećima i pojedincima vjerovatno imati „snažan efekat“ na trgovinu komercijalnim uslugama. Rusija je neto uvoznik usluga, sa uvozom u 2021. vrednim 74 milijarde dolara, a izvozom od 55 milijardi dolara, kako prenosi RT.

U 2019. godini, Evropska unija je činila više od 42 odsto ruskog uvoza usluga i 31,1 odsto izvoza usluga, saopštila je STO.

Ostavite odgovor