Zaharova: NATO testirao „opremu“ u blizini zone curenja Severnog toka

Zaharova: NATO testirao „opremu“ u blizini zone curenja Severnog toka

NATO je ove nedelje izveo vežbe koristeći dubokomorske opreme u oblasti gde je otkriveno curenje gasa u gasovodima Severni tok 1 i 2, izjavila je u četvrtak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da je celo Baltičko more „prepuno“ vojne infrastrukture bloka.

Govoreći na redovnom brifingu za štampu u četvrtak, Zaharova je odbacila sve navode da Rusija stoji iza incidenta. “ Mogu li da vam postavim jedno pitanje? Kada je tačno Rusija odlučila da želi da prestane da isporučuje energiju Evropi? upitala.

Zaharova je rekla da je NATO bio angažovan u vojnim aktivnostima u blizini lokacije na kojoj je otkriveno curenje, napominjući da bi to moglo predstavljati interesantnu „priliku“ za alijansu.

„Dakle, možda baze NATO nikada tamo nisu izvodile vežbe, a američki vojnici nikada nisu bili stacionirani na teritoriji obližnjih zemalja? našalila se ona, dodajući da je ovog leta „na području Bornholma, u Danskoj, NATO izveo vežbe u kojima je korišćena dubokomorska oprema“.

Zaharova je očigledno mislila na vežbu Baltičke operacije (BALTOPS) 22 u Baltičkom moru, koja je održana u junu 2022, a trebalo je da demonstrira „sposobnosti lova na mine“ vojnog bloka, navodi se u saopštenju američke mornarice u to vreme. Posebno je nastojao da eksperimentiše sa podvodnim vozilima bez posade (UUV) tako što ih je rasporedio pored obale ostrva Bornholm.

Zaharova je pozvala Vašington da ponudi „objašnjenje” i „prizna” istinu, rekavši da su SAD taj posao prepustile bivšem poljskom ministru spoljnih poslova Radoslavu Sikorskom, koji je ranije „zahvalio” SAD što su uništile gasovod.

NATO je u četvrtak saopštio da su gasovodi oštećeni u nečemu što je izgledalo kao „namerni, nepromišljeni i neodgovorni akti sabotaže“, obećavajući da će odgovoriti na svaki napad na njegovu kritičnu infrastrukturu „jedinstvenim i odlučnim odgovorom“.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je curenje Severnog toka kao verovatan „teroristički akt“ koji je malo verovatno moguć „bez učešća neke državne sile“.

Danska je u ponedeljak prijavila curenje iz gasovoda nakon što je operater prijavio gubitak pritiska na Severni tok 1 i Severni tok 2. Danske i švedske vlasti su kasnije rekle da je došlo do serije podmorskih eksplozija u blizini Bornholma. Ukupno su otkrivena četiri curenja gasa u sistemu Severni tok.