Do samita EU sporazum o osmom paketu sankcija Rusiji

Do samita EU sporazum o osmom paketu sankcija Rusiji

Dogovor o sledećem paketu sankcija Rusiji, ili barem o većem delu paketa, očekuje se do samita EU sledeće nedelje, prenosi Rojters pozivajući se na zvaničnika EU.

Zvaničnik je rekao da očekuju da će se samit usredsrediti na pseudoreferendume na okupiranim teritorijama Ukrajine, moguće aneksije teritorija od strane Rusije, ruske nuklearne pretnje i prekide gasovoda Severni tok.

Očekuje se da će lideri EU takođe razgovarati o različitim idejama o ograničavanju cena energije na samitu, za koji se očekuje da će biti napet „jer prolazimo kroz teška vremena“.

Kako su preneli mediji, nacrt osmog paketa sankcija koji je pripremila Evropska komisija uključuje zabrane uvoza nekih ruskih proizvoda od čelika i nakita, kao i ograničenja izvoza jednog broja prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju.

Evropska komisija je u sredu predložila osmi paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i održavanja nelegalnih referenduma na okupiranim teritorijama. To uključuje, posebno, zabranu trgovine sa Ruskom Federacijom u iznosu od 7,5 milijardi evra i pravni osnov za ograničavanje cena ruske nafte.

Osim toga, EU će proširiti liste sankcija i uvesti personalne sankcije protiv predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije i predstavnika okupacionih vlasti pod kontrolom Kremlja u četiri ukrajinska regiona u kojima su održani pseudoreferendumi Ruske Federacije.