Ruska aneksija ukrajinske teritorije neće promeniti ništa na ratištu

Ruska aneksija ukrajinske teritorije neće promeniti ništa na ratištu

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon pseudo-referenduma u ​​okupiranim oblastima i ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, u intervjuu agenciji Asošiejted pres.

Prema njegovim rečima, ništa se neće promeniti na bojnom polju ako Rusija krene da inkorporira regione Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u južnoj i istočnoj Ukrajini u narednim danima, kao što se široko očekuje.

„Mi ćemo svoju teritoriju osloboditi vojnim putem. A za nas naše akcije zavise ne toliko od toga šta misli ili želi Ruska Federacija, koliko od vojnih sposobnosti koje Ukrajina ima“, rekao je Podoljak.

On je dodao da je od vitalnog značaja da Ukrajina ponovo preuzme svu svoju zemlju koja je zaplenjena silom. On je okarakterisao cilj kao važan ne samo za njegovu zemlju, već i za njene evropske susede.

U suprotnom, Rusija će osetiti da ima pravo da ucenjuje svet, podiže ulog, eskalira sukob i sebe vidi kao pobednika u onome što će oni videti kao teški rat protiv Evrope“, rekao je Podoljak.

Po njegovom mišljenju, da bi se obezbedila stabilnost u Evropi u celini, neophodno je u potpunosti osloboditi ukrajinsku teritoriju.

Samo ovo je garancija za dalji razvoj rata“, rekao je Podoljak.

Podoljak, koji je bio deo ukrajinskog pregovaračkog tima tokom ranijih rundi mirovnih pregovora sa Rusijom, gajio je slabe nade u smislene pregovore u bliskoj budućnosti.

On je izrazio sumnju da je Moskva voljna da se angažuje u dobroj veri i rekao da ruski zvaničnici samo žele da kupe vreme da se pregrupišu i ojačaju svoju poziciju na bojnom polju.

„Rusija stalno govori o pregovorima u ultimativnom stilu, ali govori samo za spoljnu publiku, jer želi da obezbedi pritisak na Ukrajinu od naših partnera govoreći da su spremni da vode pregovore“, rekao je Podoljak.

Od 23. do 27. septembra, lideri marionetskih entiteta „LNR/DNR“ i kolaboracionisti na rusko okupiranim teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti, zajedno sa naoružanim ruskim vojnim licima, održali su takozvane „referendume o pridruživanju Rusiji“.

Lideri zapadnih zemalja su već rekli da će bilo kakvi ruski lažni referendumi u Ukrajini biti nelegitimni.

Kremlj je u petak, 30. septembra, saopštio da namerava da potpiše „sporazume“ o takozvanoj „inkorporaciji“ ukrajinskih teritorija koje su ruske trupe zauzele u sastav Rusije nakon insceniranih pseudoreferenduma.