Kremlj upozorava Zapad: šema rublja za gas je „prototip“

Kremlj upozorava Zapad: šema rublja za gas je „prototip“

Šema plaćanja prirodnog gasa u rubljama predsednika Vladimira Putina je prototip koji će najveća svijetska zemlja proširiti na druge velike izvozne proizvode jer je Zapad zamrzavanjem ruske imovine zatvorio pad američkog dolara, saopštio je Kremlj.

Ruska ekonomija se suočava sa najvećom krizom od raspada Sovjetskog Saveza 1991. nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli sankcije zbog Putinove invazije na Ukrajinu 24. februara.

Putinov glavni ekonomski odgovor do sada je bio nalog od 23. marta da se izvoz ruskog gasa plaća u rubljama, ali šema omogućava kupcima da plaćaju u ugovorenoj valuti koju Gasprombank zatim menja u rublje. „To je prototip sistema“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal o rublji za sistem plaćanja gasa. „Ne sumnjam da će to biti prošireno na nove grupe dobara“, rekao je Peskov. Nije dao vremenski okvir za takav potez.

Peskov je rekao da je odluka Zapada da zamrzne 300 milijardi dolara rezervi centralne banke bila „pljačka“ koja bi već ubrzala udaljavanje od oslanjanja na američki dolar i evro kao globalne rezervne valute.

Kremlj je, rekao je, želeo novi sistem koji bi zamenio obrise finansijske arhitekture Breton Vudsa koju su uspostavile zapadne sile 1944. godine. „Očigledno je da ćemo – čak i ako je to trenutno daleka perspektiva – doći do nekog novog sistema – različitog od sistema Breton Vudsa“, rekao je Peskov. Sankcije Zapada Rusiji, rekao je on, „ubrzale su eroziju poverenja u dolar i evro“.

Putin je rekao da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini neophodna jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da bi pretile Rusiji, a Moskva je morala da se brani od progona ljudi koji govore ruski od strane Ukrajine. Ukrajina je odbacila Putinove tvrdnje o progonu i kaže da vodi ničim izazvan agresorski rat. Ruski zvaničnici su više puta govorili da je pokušaj Zapada da izoluje jednog od najvećih svijetskih proizvođača prirodnih resursa iracionalan čin koji će dovesti do skoka cena za potrošače i dovesti Evropu i Sjedinjene Države u recesiju.

Rusija već dugo pokušava da smanji zavisnost od američke valute, iako se njeni glavni izvozni proizvodi – nafta, gas i metali – na globalnim tržištima cene u dolarima. Globalno, dolar je ubedljivo najtrgovanija valuta, a slede evro, jen i britanska funta.

izvor Rojters

Ostavite odgovor