COP27: Mi smo na autoputu do klimatskog pakla,

COP27: Mi smo na autoputu do klimatskog pakla,

ŠARM EL-ŠEIK, EGIPAT – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je zemljama okupljenim na početku samita COP27 u Egiptu u ponedeljak da se suočavaju sa oštrim izborom: da rade zajedno na smanjenju emisija ili osude buduće generacije na klimatska katastrofa, preneo je Rojters.

Govor je postavio hitan ton dok vlade sednu za dve nedelje razgovora o tome kako da spreče najgore klimatske promene, čak i kada su ometene ruskim ratom u Ukrajini, divljačkom inflacijom potrošača i nestašicom energije.

„Čovečanstvo ima izbor: sarađivati ili nestati“, rekao je Gutereš delegatima okupljenim u primorskom letovalištu Šarm el Šeik.

On je pozvao na pakt između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja sveta kako bi se ubrzao prelazak sa fosilnih goriva i isporuka sredstava kako bi se osiguralo da siromašnije zemlje mogu da smanje emisije i da se izbore sa uticajima zagrevanja koje je već nastupilo.

„Dve najveće ekonomije – Sjedinjene Države i Kina – imaju posebnu odgovornost da udruže napore da ovaj pakt postane stvarnost“, rekao je on.

Gutereš je zatražio od zemalja da se dogovore o postepenom ukidanju upotrebe uglja, jednog od goriva sa najvećom količinom ugljenika, do 2040. na globalnom nivou, a članovi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj dostižu tu oznaku do 2030. godine.

Uprkos decenijama pregovora o klimi – Zajednica prakse Egipta je 27. Konferencija strana – napredak je bio nedovoljan da spasi planetu od prekomernog zagrevanja jer su zemlje suviše spore ili nevoljne da reaguju, primetio je on.

„Emisije gasova sa efektom staklene bašte i dalje rastu. Globalne temperature nastavljaju da rastu. A naša planeta se brzo približava prelomnim tačkama koje će klimatski haos učiniti nepovratnim“, rekao je on. „Na autoputu smo do klimatskog pakla sa nogom na gasu.

UAE DA PUMPANjE NAFTE, GASA

Odmah posle Guterešovog govora, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahja je izašao na scenu i rekao da će njegova zemlja, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte, nastaviti da proizvodi fosilna goriva sve dok bude potrebno .

„UAE se smatraju odgovornim snabdevačem energije i nastaviće da igra ovu ulogu sve dok svetu budu potrebni nafta i gas“, rekao je on.

UAE će biti domaćin sledeće godine konferencije UN, koja će pokušati da finalizuje sporazume postignute prošle godine u Britaniji i na ovogodišnjim pregovorima sa Egiptom.

Potpisnici Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine obavezali su se da će postići dugoročni cilj sprečavanja porasta globalnih temperatura za više od 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa. Naučnici su ovo postavili kao plafon za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena.

Gutereš je rekao da će taj cilj ostati živ samo ako svet može da postigne neto nulte emisije do 2050. godine.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda rekao je Rojtersu na marginama konferencije da klimatski ciljevi zavise od postizanja globalne cene ugljenika od najmanje 75 dolara po toni do kraja decenije i da je tempo promena u realnoj ekonomiji i dalje „previše sporo“.

U međuvremenu, Svetska trgovinska organizacija je u izveštaju objavljenom u ponedeljak navela da bi trebalo da se pozabavi trgovinskim barijerama za industrije sa niskim sadržajem ugljenika kako bi se pozabavila ulogom globalne trgovine u pokretanju klimatskih promena.