Nova runda mirovnih pregovora između Etiopije i Tigraja

Nova runda mirovnih pregovora između Etiopije i Tigraja

NAIROBI, Kenija – Počela je nova runda pregovora između vlade Etiopije i regionalnih predstavnika Tigraja kako bi se razradili vojni i drugi detalji prošlonedeljnog potpisivanja „trajnog“ prekida neprijateljstava u sukobu za koji se smatra da je ubio stotine hiljada ljudi, prenosi AP.

Sastanci u Keniji koji počinju u ponedeljak uključuju vojne komandante obe strane zajedno sa vodećim političkim pregovaračima. Pitanja o kojima se očekuje da će se razgovarati uključuju kako pratiti dogovor i obnavljanje pristupa humanitarnoj pomoći i osnovnim uslugama u severnom etiopskom regionu Tigraj.

Zvaničnik upoznat sa razgovorima čiji je domaćin kenijska vlada kaže da se očekuje da će se oni nastaviti do srede. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da govore javno.

Već je uspostavljen komunikacioni kanal između dve strane za rešavanje bilo kakvih incidenata „s obzirom da obe prepoznaju izazov pune komunikacije sa svim svojim jedinicama kako bi prestale da se bore“, rekao je zvaničnik.

Među onima koji vode i prisustvuju razgovorima su izaslanik Afričke unije i bivši predsednik Nigerije Olesegun Obasandžo, bivši predsednik Kenije Uhuru Kenijata i nigerijski, južnoafrički i kenijski vojni oficiri. Sjedinjene Države i regionalna Međuvladina uprava za razvoj su posmatrači.