Kremlj: Eksplozije Severnog toka „veliki problem za Rusiju“

Kremlj: Eksplozije Severnog toka „veliki problem za Rusiju“

Moskva je osudila kao „glupe i apsurdne“ sve optužbe da stoji iza navodnih eksplozija gasovoda Severni tok ranije ove nedelje, navodeći da incident zapravo stvara mnoga pitanja za Rusiju.

Obraćajući se novinarima u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da šteta na gasovodima predstavlja „veliki problem“ za Rusiju jer je u suštini izgubila svoje rute za snabdevanje gasom u Evropu.

Obe linije gasovoda Severni tok 2 bile su pune gasa i bile su spremne da ga isporuče u Evropu u trenutku navodne eksplozije, rekao je Peskov i dodao da je „ovaj gas veoma skup i da se sada sve diže u vazduh. .”

Peskov je takođe napomenuo da ni Rusija ni Evropa nemaju nikakve koristi od rušenja gasovoda, posebno Nemačka, za koju ovaj incident predstavlja pretnju za budući razvoj njene industrije, kao i njenu profitabilnost i konkurentnost.

Američki dobavljači LNG-a, s druge strane, ostvaruju neverovatne profite nakon što su višestruko povećali svoje isporuke na evropski kontinent, istakao je Peskov i dodao da su ove kompanije „veoma zainteresovane da zadrže ove super-duper profite u budućnosti”.

Iako niko od osumnjičenih za incident nije zvanično imenovan, portparol Kremlja je savetovao da ne daju bilo kakva zvanična saopštenja pre nego što se sprovede odgovarajuća istraga o incidentu.

Peskov je, međutim, skrenuo pažnju na izjave američkog predsednika Džoa Bajdena s početka februara, kada je američki lider zapretio da će „dovesti tačku” na Severni tok 2. „Šta je američki predsednik mislio pod tim, ne znamo”, priznao je zvaničnika Kremlja, ali je istakao „graničnu ludu histerično-euforičnu reakciju” poljskih zvaničnika koji su se već zahvalili Vašingtonu što je sabotirao gasovod.

Odgovor Kremlja dolazi nakon što su neki evropski i kijevski zvaničnici, uključujući savetnika predsednika Vladimira Zelenskog Mihaila Podoljaka, sugerisali da je napad na gasovod bio operacija „lažne zastave“ koju je sprovela Rusija kako bi Ukrajina izgledala loše i dodatno podstakla cene energije. gore u EU.

Međutim, nakon što je bivši poljski ministar na Tviteru javno zahvalio SAD na očiglednoj sabotaži, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je EU da tretira SAD kao mogućeg krivca za napade na gasovode Severni tok. Ona je rekla da će Moskva pozvati na sednicu Saveta bezbednosti UN zbog incidenta.

Brojne zapadne zemlje su se više puta suprotstavljale ruskim podmorskim gasovodima koji isporučuju gas Evropi, i pre i nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Nedavno izgrađena mreža Severni tok 2, koja nikada nije puštena u rad zbog odbijanja Nemačke da je sertifikuje, izazvala je posebno protivljenje zemalja poput SAD i Poljske, koje su pozvale da se gasovod „potpuno ukine“.