Virdžin Atlantik dozvoljava muškom osoblju da nosi suknje

Virdžin Atlantik dozvoljava muškom osoblju da nosi suknje

U pokušaju da postane „najinkluzivnija avio-kompanija na nebu“, britanski Virdžin Atlantik je u sredu ukinuo pravila koja zahtevaju od svog osoblja da nosi uniforme specifične za pol. To znači da muško osoblje sada može da nosi crvena odela sa suknjom na posao.

Kompanija, koja je u vlasništvu milijardera Ričarda Bransona, najavila je da će ažurirati svoju politiku rodnog identiteta na „šampionsku individualnost“, omogućavajući svojim zaposlenima da nose odeću koja „izražava način na koji se identifikuju“.

Prema saopštenju za štampu aviokompanije, osoblje sada može slobodno da izabere bilo koju uniformu koju odobri kompanija, „bez obzira na njihov pol, rodni identitet ili rodno izražavanje“. Uniforme je za Virgin kreirala britanska dizajnerka Dame Vivienne Vestvood.

Ažurirane politike takođe pružaju mogućnost i osoblju Virgin Atlantic-a i putnicima da nose zameničke značke kako bi bili sigurni da im se obraćaju s obzirom na njihov rodni identitet.

Sistemi za prodaju karata avio-kompanije će takođe omogućiti ljudima sa rodno neutralnim markerom u pasošu da koriste rodne kodove „U“ ili „Ks“ u svojoj rezervaciji, kao i rodno neutralnu titulu „Mk“. Ova funkcija je, međutim, dostupna samo u nekolicini zemalja, uključujući SAD, Indiju i Pakistan.

Pored toga, Virgin Atlantic je ažurirala svoje „politike trans inkluzije“, dajući članovima ove zajednice pravo na odmor za medicinske tretmane u vezi sa tranzicijom polova, i omogućavajući im da biraju prostorije za presvlačenje i tuširanje.

Taj potez je, međutim, naišao na kritike nekih članova javnosti koji smatraju da je odluka kontroverzna ili je čak vide kao „probuđeno ludilo“.

Izmena politike Virdžin Atlantika dolazi nakon što su se glavne američke avio-kompanije u julu dogovorile da ažuriraju svoje sisteme do 2024. kako bi klijentima omogućili kupovinu karata sa oznakom pola „X“, što znači da putnik sebe ne smatra ni muškom ni ženskom.