EU je reagovala na proteste u Iranu zbog smrti pritvorene devojke

EU je reagovala na proteste u Iranu zbog smrti pritvorene devojke

Evropska unija osudila je oštro gušenje protesta koji su izbili zbog smrti Mahse Aminija, kojeg je privela „moralna policija“, od strane iranskih snaga bezbednosti i pokrenuće ovo pitanje na sledećem sastanku Saveta EU.

Kako prenosi „Evropska istina“, relevantno saopštenje objavio je portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.

„Sve je više izveštaja da je, uprkos pozivima na suzdržanost, reakcija iranskih bezbednosnih snaga na proteste bila nesrazmerna i dovela do smrti i velikog broja povređenih… Za EU i njene zemlje članice, veliki- Obim i nesrazmerna upotreba sile protiv mirnih demonstranata su neprihvatljivi“, rekao je on. On je takođe osudio odluku Irana da ograniči pristup mreži i glasnicima.

EU poziva Iran da se pridržava principa Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran takođe strana, i poziva Iran da deblokira pristup informacijama, imenuje pravi broj mrtvih i pritvorenih, oslobodi ljude koji nije činio agresivna dela i pritvorenicima pružio dostojan tretman.

„Ubistvo Mahse Amini mora biti pravilno istraženo i oni koji su umešani u njenu smrt, čija će odgovornost biti dokazana, moraju biti kažnjeni. Uzimamo u obzir izjavu predsednika Irana o ovom pitanju.

EU će nastaviti da razmatra sve dostupne opcije pre sledećeg sastanka svojih ministara spoljnih poslova da odgovori na ubistvo Mahse Aminija i kako su iranske bezbednosne snage odgovorile na proteste“, rekao je portparol.

U Iranu su 16. septembra izbili protesti zbog smrti devojke koju je privela „policija morala” zbog navodnog pogrešnog nošenja hidžaba.