Grčka je prepolovila uvoz ruskog gasa

Grčka je prepolovila uvoz ruskog gasa

Grčka je ove godine smanjila uvoz ruskog gasa za više od polovine zahvaljujući povećanom snabdevanju od strane drugih proizvođača na jednom terminalu za tečni prirodni gas izvan Atine.

Ovo je izvestio operater gasne mreže zemlje, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

LNG terminal na ostrvu Revitusa, 40 km od Atine, može da skladišti 225.000 kubnih metara gasa i regasifikuje 1.400 kubnih metara na sat.

Privlači sve veće interesovanje domaćih i regionalnih uvoznika i igra ključnu ulogu u energetskoj strategiji Grčke i njenim naporima da poveća sigurnost snabdevanja uoči zime, rekla je Marija Rita Gali, izvršna direktorka grčkog operatera gasne mreže DESFA.

„U kontekstu energetske krize, Revitusa je infrastruktura za uvoz, terminal koji omogućava da različiti izvori snabdevanja, različiti izvori LNG uđu na grčko tržište gasa. Već ove godine, maksimalno koristeći Revitusa, vidimo smanjenje uvoza gasa iz Rusije“, rekao je Hali.

Sa povećanjem potražnje za LNG širom sveta, broj tereta koji stiže u Revitus se udvostručio u odnosu na prošlu godinu.

Grčka se godinama oslanja na Rusiju za oko 40 odsto svojih potreba za gasom, ali je povećala kupovinu LNG-a od drugih zemalja u skladu sa planom Evropske unije za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

Takođe dobija ruski gas gasovodom Turski tok, koji se takođe preko Srbije isporučuje u Mađarsku.

Skoro dve trećine od 6,5 milijardi kubnih metara gasa koje Grčka potroši godišnje koristi se za proizvodnju električne energije.

Kao i druge evropske zemlje, suočila se sa naglim porastom cena energije i od prošle godine potrošila je oko 9 milijardi evra za subvencionisanje računa za struju za domaćinstva i preduzeća.