Putinovi savjeznici izražavaju zabrinutost zbog „ekscesa” mobilizacije

Putinovi savjeznici izražavaju zabrinutost zbog „ekscesa” mobilizacije

Dva najviša ruska poslanika u nedelju su se obratila nizu pritužbi na rusku mobilizaciju, naređujući regionalnim zvaničnicima da se izbore sa situacijom i brzo reše „ekscese” koji su izazvali gnev javnosti.

Potez predsednika Vladimira Putina da naredi prvu vojnu mobilizaciju Rusije od Drugog svetskog rata izazvao je proteste širom zemlje i videlo se da gomila vojno sposobnih muškaraca beže, što je dovelo do zastoja na granicama i rasprodaje letova.

Više izveštaja je takođe dokumentovalo kako su ljudima koji nemaju vojnu službu izdavani dokumenti o nacrtu – suprotno garanciji ministra odbrane Sergeja Šojgua da će biti pozvani samo oni sa specijalnim vojnim veštinama ili borbenim iskustvom – što je navelo čak i ultra lojalne prokremljovske ličnosti da javno izraziti zabrinutost.

Dva prva ruska parlamentaraca, obojica bliski Putinovi saveznici, eksplicitno su se osvrnuli na gnev javnosti zbog načina na koji se odvijao nagon mobilizacije.

Valentina Matvijenko, predsedavajuća Gornjeg doma Rusije, Saveta Federacije, rekla je da je upoznata sa izveštajima o muškarcima koji bi trebalo da ne ispunjavaju uslove za pozivanje na predlog.

„Ovakvi ekscesi su apsolutno neprihvatljivi. I smatram da je potpuno ispravno da izazivaju oštru reakciju u društvu“, rekla je ona u objavi u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

U direktnoj poruci ruskim regionalnim guvernerima – za koje je rekla da imaju „punu odgovornost“ za sprovođenje poziva – ona je napisala: „Obezbediti sprovođenje delimične mobilizacije u potpunom i apsolutnom skladu sa navedenim kriterijumima. Bez ijednog greška.“

Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, donjeg doma Rusije, takođe je izrazio zabrinutost u odvojenom postu.

Primaju se žalbe“, rekao je on.

„Ako se napravi greška, potrebno je ispraviti je… Vlasti na svakom nivou treba da razumeju svoju odgovornost.

Zvaničnici kažu da će još 300.000 Rusa biti pozvano da služe u kampanji mobilizacije. Kremlj je dva puta demantovao da zapravo planira da prikupi više od milion, nakon dva odvojena izveštaja u nezavisnim ruskim medijima.

Grupe za ljudska prava koje kažu da je više od 2.000 privedeno na mitinzima protiv mobilizacije u desetinama gradova do sada ove nedelje, a više protesta je već zabeleženo u nedelju na ruskom Dalekom istoku i u Sibiru.