Makron u posjet Nju Orleansu

Makron u posjet Nju Orleansu

Francuski predsjednik Emanuel Makron otputovaće u petak u Luizijanu da proslavi dugogodišnje kulturne veze i da razgovara o energetskoj politici.

Makronova kancelarija saopštila je da će se sastati sa političkim liderima i da će posetiti istorijsku francusku četvrt, srce grada. Advocate je izvestio da će to biti prva poseta francuskog predsednika otkako je Valeri Žiskar d’Esten otputovao u Lafajet i Nju Orleans 1976. Jedini drugi francuski predsjednik koji je posetio Luizijanu bio je Šarl de Gol 1960. godine.

Makron planira da ode na Džekson skver u Nju Orleansu, gde će ga dočekati gradonačelnik LaToja Kantrel. Zatim će se uputiti u Istorijsku kolekciju Nju Orleansa kako bi razgovarao o uticajima klimatskih promena sa guvernerom Džonom Bel Edvardsom. Makron bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima energetskih kompanija.

Edvards, demokrata, otvoreno je govorio o opasnostima klimatskih promena, u državi u kojoj je desetine hiljada radnih mesta vezano za industriju nafte i gasa. To čini zaustavljanje Nju Orleansa „veoma simboličnim“ napora u vezi sa klimom, naglasili su francuski zvaničnici.

Pored toga, Makron i Edvards će potpisati memorandum o razumevanju „kako bi dalje proširili i unapredili jake kulturne veze između Francuske i Luizijane u oblastima ekonomije, čiste energije i životne sredine“, saopštila je kancelarija guvernera.

Tokom Makronove posete Vašingtonu u četvrtak, on i predsednik Džo Bajden objavili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili „svoju duboku zabrinutost zbog sve većeg uticaja klimatskih promjena i gubitka prirode“ i rekli da „namere da nastave da podstiču domaću i globalnu akciju za rešavanje tog problema“. ”

Očekuje se da će Makron u Nju Orleansu objaviti planove za proširenje programa za podršku obrazovanju na francuskom jeziku u SAD.

„Želimo da francuski jezik bude jezik za sve i stoga dajemo svežu sliku Francuza u Sjedinjenim Državama“, rekao je Makron u sredu u govoru francuskoj zajednici u Vašingtonu.

Nju Orleans je mesto gde je kupovina Luizijane završena, prenoseći Luizijanu iz Francuske u Sjedinjene Države 1803. Najnaseljeniji grad u državi je takođe dom Francuske četvrti, više od 300 godina starog istorijskog srca Nju Orleansa. Prvi put naseljen 1700-ih, dva puta je opustošen požarom, dugačak je 13 blokova i širok otprilike šest blokova. Najpoznatiji je kao turističko mesto i komercijalni kvart gde rekonstruisana francuska pijaca, fini restorani, antikvarnice i umetničke galerije koegzistiraju pored prodavnica majica, striptizeta i barova koji sviraju živu muziku obrada bendova.