Bukurešt pokušava da ubjedi Beč da ne blokira ulazak Rumunije u Šengen

Bukurešt pokušava da ubjedi Beč da ne blokira ulazak Rumunije u Šengen

U ključnim danima, rumunska vlada pokušava da ubedi Austriju da promeni stav u vezi sa prijemom zemlje u šengensku zonu, prenosi Digi24.

Odluku o prijemu tri nove zemlje EU u šengensku zonu – Rumunije, Bugarske i Hrvatske – trebalo bi da donesu 7-9. decembra zemlje koje su već njen dio.

Rumunski ministar unutrašnjih poslova je 5. decembra otišao u Beč da se sastane sa svojim austrijskim kolegom, koji je prošle nedelje nekoliko puta govorio protiv prijema Rumunije u Šengen. Kako prenose mediji, Lucijan Bode će pokušati da ga ubedi da problemi sa migracijama sa kojima se suočava Austrija nisu povezani sa Rumunijom.

Pre toga, tokom vikenda, rumunski predsjednik Klaus Johanis održao je sastanak sa austrijskim kancelarom Karlom Negamerom. Koliko je poznato, stav Beča je pokušalo da promeni i nekoliko drugih evropskih lidera.

Nezvanično se prenosi da je među protivnicima prijema Rumunije u šengensku zonu ostala samo Austrija, a sada su se predomislile Holandija i Švedska, koje su ranije imale primedbe. „Ovo će biti čisto politička odluka, jer sa tehničke tačke gledišta, Rumunija ispunjava sve kriterijume“, napominju sagovornici medija u političkim krugovima.

Evropska komisija saopštila je 5. decembra da sve tri zemlje – Rumunija, Bugarska i Hrvatska – ispunjavaju sve neophodne kriterijume za pristupanje šengenskoj zoni.

Podsetimo, holandska vlada je prošle nedjelje odlučila da pristane na ulazak Rumunije i Hrvatske u šengensku zonu, ali da blokira ulazak Bugarske.