Zabrana ulaska Rusima u baltičke države i Poljsku stupila je na snagu

19. septembra stupila je na snagu zabrana ulaska ruskih državljana sa šengenskim vizama u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

Ovo se navodi u saopštenju estonskog Ministarstva spoljnih poslova, piše „Evropska istina“.

Rusi neće moći da uđu na teritoriju ovih država, bez obzira koja država je izdala šengensku vizu.

Zabrana se odnosi na državljane Rusije sa važećim šengenskim vizama i čija je svrha putovanja turizam, posao, učešće na sportskim događajima i tranzit.

Međutim, postoje izuzeci, predstavnici diplomatskog kora, kao i građani Rusije koji imaju rođake u navedenim zemljama, i dalje mogu da uđu u zemlje.

Studenti sa kratkoročnim studijskim vizama i vlasnici radnih viza i dalje imaju priliku u Estoniji. Što se tiče ovog drugog, važno je da je rad registrovan.

Moguć je ulazak i iz humanitarnih razloga. Na primer, za sahranu, za lečenje teške bolesti itd.

Rusi će i dalje moći da putuju do Kalinjingradske oblasti i nazad tranzitnim vozovima preko Litvanije.

Podsećamo, EU trenutno ne uvodi opštu zabranu turističkih putovanja Rusa, jer se tome usprotivio niz zemalja, uključujući i Mađarsku.

Međutim, 12. septembra je stupila na snagu odluka Saveta EU da suspenduje sporazum o viznim olakšicama sa Ruskom Federacijom. Proces dobijanja viza u zemlje EU za Ruse je postao mnogo duži i skuplji.

Ranije je „Evropska istina” detaljno objasnila šta će promjeniti odluku EU o vizama za Ruse i zašto ne bi trebalo da zadovolji Ukrajinu.