Tajfun pogodio Japan rekordnom kišom, ubio jednog

Tajfun pogodio Japan rekordnom kišom, ubio jednog

Tajfun Nanmadol doneo je žestoke vetrove i rekordne padavine u delove Japana u ponedeljak, pošto je jedna od najvećih oluja koja je pogodila zemlju poslednjih godina ubila najmanje jednu osobu, poremetila transport i primorala neke proizvođače da obustave rad. .

Premijer Fumio Kišida odložio je do utorka svoj odlazak u Njujork, gde bi trebalo da održi govor na Generalnoj skupštini UN kako bi pratio uticaj oluje, prenose mediji.

„Moramo da ostanemo veoma oprezni zbog jakih kiša, oluja, visokih talasa i olujnih udara“, rekao je zvaničnik Japanske meteorološke agencije (JMA) na konferenciji za novinare.

Japanski 14. tajfun u sezoni stigao je do grada Kagošime kasno u nedelju pre nego što je udario na zapadno ostrvo Kjušu i udario u glavno ostrvo Honšu.

Reka u prefekturi Mijazaki u Kjušuu se izlila, poplavila polja i puteve, pokazuju snimci državne televizije NHK. Drugi video prikazuje kuću pored reke kako visi nad bujicom, krovove otkinute sa zgrada i srušene bilborde.

NHK je saopštio da je jedan muškarac poginuo kada je njegov automobil potopila poplavljena reka, a vatrogasci su pokušavali da utvrde da li je muškarac u svojim 40-im godinama bio u kolibi koju je zatrpalo klizište.

Najmanje 69 ljudi je povređeno, saopštio je NHK.

Oko 340.000 domaćinstava, od kojih većina u Kjušuu, ostalo je bez struje rano u ponedeljak, saopštilo je ministarstvo trgovine, dok je Kjušu železnička kompanija (9142.T) saopštila da je obustavila rad na Kjušu i Japan Erlajn Co Ltd (9201.T) i ANA Holdings (9202.T) otkazala je oko 800 letova, javio je javni emiter NHK.

Oluja je bila usredsređena na prefekturu Jamaguči, na zapadnom delu Honšua, od 02:00 GMT i išla je na severoistok brzinom od oko 15 kilometara na sat duž severne obale, saopštila je JMA.

Oluja će pratiti obalu severno od Honšua do utorka pre nego što se preseli preko Pacifika, predviđa agencija.

Očekuje se do 400 mm (15,75 inča) kiše u centralnom japanskom regionu Tokai, industrijskom srcu zemlje, u naredna 24 sata, navodi se u saopštenju.

Tojota Motor Corp (7203.T) bila je među proizvođačima koji su rekli da će zbog nevremena obustaviti proizvodnju u nekim fabrikama, ali nije bilo izveštaja o većoj šteti u industriji.

Povremeni udari jake kiše zahvatili su Tokio, ali preduzeća u prestonici su uglavnom radila normalno.