Rublja naglo pada dok Rusija popušta neke kontrole kapitala

Rublja naglo pada dok Rusija popušta neke kontrole kapitala

Ruska rublja je u ponedeljak naglo oslabila u nestabilnoj trgovini, preokrenuvši neke od prošlonedeljnih dobitaka, nakon što je centralna banka odlučila da ublaži privremene mere kontrole kapitala u cilju ograničavanja pada valute.

Centralna banka je kasno u petak saopštila da će od 11. aprila ukinuti proviziju od 12 odsto za kupovinu deviza preko brokerskih kuća i ukinuti privremenu zabranu prodaje gotovine u stranoj valuti fizičkim licima od 18. aprila.

Rublja je pala na 82,09 u odnosu na dolar na otvaranju tržišta u Moskvi, sa 71 rublje koliko je iznosila u petak za najjaču vrednost od 11. novembra.

Do 07:27 GMT rublja je bila skoro 5% slabija tokom dana na 79,90 za dolar i 4,3% u odnosu na evro na 86,35.

Odluka da se ukine provizija od 12% na devizne operacije znači da će špekulanti ponovo moći da trguju, rekao je Alor Brokerage, dodajući da tržišni igrači imaju tendenciju da zaključaju čak i male profite.

Rublja zadržava podršku od obavezne konverzije 80% deviznih prihoda od strane izvozno fokusiranih kompanija, kao i od visokih kamatnih stopa, iako je centralna banka prošle nedelje neočekivano snizila svoju ključnu stopu sa 20% na 17%, kako prenosi Rojters.

Analitičari ITI Capital-a kažu da Rusija dnevno prima oko 1,4 milijarde dolara prihoda od izvoza i da bi rublja mogla dodatno da ojača, s obzirom na rusku kontrolu kapitala i smanjenje uvoza.

Smanjenje centralne banke podržalo je ruske državne obveznice OFZ. Ministarstvo finansija saopštilo je tokom vikenda da se ove godine neće zaduživati na lokalnim ili inostranim tržištima duga.

Ministar finansija Anton Siluanov je takođe rekao da će Rusija preduzeti pravne mjere ako Zapad pokuša da je primora da plati svoj suvereni dug.

Prinosi na 10-godišnje OFZ, koji se kreću obrnuto sa njihovim cjenama, pali su u ponedeljak na 10,62%. To je njihov najniži nivo od 22. februara, dva dana pre nego što je Rusija započela, kako kaže, „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, što je izazvalo sankcije Zapada protiv Rusije bez presedana.

Na berzi, dolarski indeks RTS-a (.IRTS) je pao 4,5% poena na 1.031,4, ali je ruski MOEKS indeks (.IMOEKS) baziran na rublji ojačao 0,8% na 2.614,0 poena uz podršku pada rublje.

Ostavite odgovor