Putin kaže da su mirovni pregovori sa Ukrajinom bezuspešni, podstiče Zapad

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da su mirovni pregovori sa Ukrajinom zašli u ćorsokak, koristeći svoje prve javne komentare o sukobu za više od nedelju dana kako bi obećao da će njegove trupe pobjediti i da podstakne Zapad što nije uspeo da privuče Moskvu.

Govoreći o ratu po prvi put od kada su se ruske snage povukle iz severne Ukrajine nakon što su zaustavljene na kapiji Kijeva, Putin je obećao da će Rusija postići sve svoje „plemenite“ ciljeve u Ukrajini.

Kao najsnažniji signal do sada da će rat trajati duže, Putin je rekao da je Kijev poremetio mirovne pregovore tako što je inscenirao, kako je rekao, lažne tvrdnje o ruskim ratnim zločinima i zahtevajući bezbednosne garancije za pokrivanje cele Ukrajine.

„Ponovo smo se vratili u ćorsokak za nas“, rekao je Putin, najvažniji lider Rusije od 1999. godine, na brifingu tokom posete kosmodromu Vostočni 5.550 kilometara istočno od Moskve.

Na pitanje radnika ruske svemirske agencije da li će operacija u Ukrajini postići svoje ciljeve, Putin je rekao: „Apsolutno. Uopšte ne sumnjam“.

Rusija će „ritmično i mirno“ nastaviti svoj rad, ali je najvažniji strateški zaključak da se raspada unipolarni međunarodni poredak koji su SAD izgradile nakon Hladnog rata, rekao je Putin, kako prenosi Rojters.

Putin je rekao da Rusija nema drugog izbora osim da se bori jer je morala da brani one koji govore ruski u istočnoj Ukrajini i spreči da njen bivši sovjetski susjed postane antiruska odskočna daska za neprijatelje Moskve.

Zapad je osudio rat kao brutalno otimanje zemlje u imperijalnom stilu usmereno na suverenu zemlju. Ukrajina kaže da se bori za svoj opstanak nakon što je Putin anektirao Krim 2014. i 21. februara priznao dva njena pobunjenička regiona kao suverena.

Putin je odbacio sankcije Zapada, koje su Rusiju dovele do najgore recesije od godina nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, kao neuspeh.

„Taj blickrig na koji su naši neprijatelji računali nije uspeo“, rekao je Putin. „SAD su spremne da se bore sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca – to je tako.

Putin, koji je bio sveprisutan na ruskoj televiziji u ranim danima rata, uglavnom se povukao iz javnosti od povlačenja Rusije iz severne Ukrajine pre dve nedelje.

Njegovo jedino javno pojavljivanje u protekloj sedmici bilo je na sahrani jednog nacionalističkog poslanika, gdje se nije direktno osvrnuo na rat. U ponedeljak se sastao sa gostujućim kancelarom Austrije u jednoj seoskoj rezidenciji izvan Moskve, ali nisu objavljene slike tog sastanka.

‘BUČA JE LAŽNA’

Putin je odbacio tvrdnje Ukrajine i Zapada da je Rusija počinila ratne zločine kao lažne.

Otkako su se ruske trupe povukle iz gradova i sela oko ukrajinske prestonice Kijeva, ukrajinske trupe novinarima pokazuju leševe civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i zapaljene automobile.

Rojters je video leševe u gradu Buča, ali nije mogao nezavisno da provjeri ko je odgovoran za ubistva. Ukrajina kaže da je Rusija kriva za genocid, a predsednik SAD Džo Bajden optužio je Putina za ratne zločine i pozvao na suđenje.

Putin je rekao da je poručio zapadnim liderima da malo razmisle o uništavanju sirijskog grada Rake, bivše de fakto prestonice Islamske države, od strane Sjedinjenih Država, iu Avganistanu.

„Da li ste videli kako je ovaj sirijski grad američki avioni pretvorili u ruševine? Leševi su mesecima ležali u ruševinama i raspadali se“, rekao je Putin. „Nikoga nije bilo briga. Niko nije ni primjetio.“

„Takvog ćutanja nije bilo kada su inscenirane provokacije u Siriji, kada su prikazivali upotrebu hemijskog oružja od strane Asadove vlade. Onda se ispostavilo da je lažna. Ista vrsta lažiranja je u Buči. Opširnije

Organizacija za zabranu hemijskog oružja otkrila je da je otrovni gas više puta korišćen u Siriji, uključujući i Gutu, predgrađe Damaska koje drži opozicija. Rusija se usprotivila tim nalazima koji su umešali njenog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Vašington i njegovi saveznici negirali su da su ciljali civile u vazdušnim napadima 2017. na Raku, sirijski grad koji je postao sjedište militantnog pokreta Islamske države protiv koga se borila koalicija predvođena SAD.

Putin, koji kaže da su Ukrajina i Rusija u suštini jedan narod, opisuje rat kao neizbežnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama, koje optužuje da prete Rusiji mešanjem u njeno dvorište.

Šezdeset jednu godinu od dana otkako je Jurij Gagarin iz Sovjetskog Saveza upisao u knjige istorije postavši prvi čovek u svemiru, Putin je povukao analogiju između sovjetskih svemirskih uspjeha i današnjeg prkosa Rusije.

„Sankcije su bile potpune, izolacija je bila potpuna, ali je Sovjetski Savez i dalje bio prvi u svemiru“, rekao je on.

„Ne nameravamo da budemo izolovani“, dodao je Putin. „Nemoguće je ozbiljno izolovati bilo koga u savremenom svijetu – posebno u tako ogromnoj zemlji kao što je Rusija“.

Ostavite odgovor