Kina optužuje SAD da „naoružavaju“ produženo zatvaranje u Šangaju

Kina optužuje SAD da „naoružavaju“ produženo zatvaranje u Šangaju

Kina se obrušila na Sjedinjene Države jer je naredila osoblju svog konzulata da napusti zaključani grad Šangaj, optužujući zvaničnike da su „oružali“ neuspeli pokušaj finansijskog centra da obuzda širenje Covid-19.
U ponedeljak je američki Stejt department „naredio“ odlazak zaposlenih koji nisu u hitnim slučajevima i njihovih porodica iz grada od 25 miliona „zbog porasta slučajeva Covid-19 i uticaja ograničenja vezanih za (Kine) odgovor“, navodi se u saopštenju. na izjavu na svojoj veb stranici.
Obaveštenje je stiglo samo nekoliko dana nakon što je Stejt department odobrio „dobrovoljni odlazak“ osoblja iz Šangaja. Savjetodavac za putovanja takođe poziva Amerikance da „preispitaju putovanja“ u cijelu Kinu, navodeći stroga ograničenja Covida, uključujući „rizik od razdvajanja roditelja i djece“.

Najnaseljeniji grad u Kini već nedeljama radi pod haotičnim i beskompromisnim zatvaranjem širom grada, a mnogi stanovnici ne mogu da pristupe osnovnim dobrima, uključujući hranu i medicinsku negu.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je SAD da se „čvrsto protive“ nalogu konzulata, rekao je portparol ministarstva Džao Liđijan na brifingu u utorak.
„Izražavamo snažno nezadovoljstvo politizacijom i oružjem evakuacije od strane SAD“, rekao je Džao, dodajući da SAD „prlja Kinu“.
Džao je takođe branio kinesku politiku prevencije i kontrole Covida kao „naučne i efikasne“, insistirajući da vlada „ima puno povjerenja u stavljanje novog talasa Covid-19 pod kontrolu“ uprkos rastućem broju slučajeva.

Finansijski centar prijavio je više od 26.000 novih slučajeva lokalnog prenosa u ponedeljak, šesti dan zaredom preko 20.000, prema kineskoj Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC). Do sada je prijavljeno više od 320.000 slučajeva u 31 provinciji — uključujući i one u Šangaju — od 1. marta.
Džaova tvrdnja je u potpunoj suprotnosti sa mračnijim porukama drugih kineskih zvaničnika, uključujući zamenika direktora NHC-a Leija Dženglonga, koji je u utorak upozorio da epidemija u Šangaju „nije efikasno obuzdana“.
On je dodao da se epidemija od tada proširila na mnoge provincije i da se očekuje da će broj novih infekcija ostati visok u narednim danima.

izvor cnn

Ostavite odgovor