Pokušala da liječi autizam detetu izbeljivačem?!

Pokušala da liječi autizam detetu izbeljivačem?!

Studenti i profesori Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3hiljade potpisa kako bi se zakonski zabranila primjena tzv. CD protokola u svrhu liječenja autizma.

– Molimo Vas da podržite ovu peticiju svojim potpisom i priključite se inicijativi kako bismo poslali jasnu poruku javnosti da ne podstičemo i ne odobravamo primjenu CD protokola (u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution – MMS) u svrhu liječenja autizma.

Potpisivanjem peticije takođe podržavate i dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj ugrožavajućoj praksi.

Iako su nadležne institucije u Hrvatskoj upoznate s dugogodišnjim korištenjem CD protokola, on se i dalje promoviše i primjenjuje bez sankcija. Pozivamo stogaOmbudsmana za djecu, za osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravstva i Državnotužilaštvo Republike Hrvatske na informisanje, adekvatno i ažurno postupanje. Zahtijevamo da iz područja svoje nadležnosti preduzmu odgovarajuće mjere sprječavanja dalje upotrebe MMS/CD protokola – poručuju.

Teorija iza CD protokola je vjerovanje da autizam uzrokuju paraziti u crijevima koje moderna medicina ne prepoznaje i koje može ubiti hlor-dioksid. Šeficakabineta za poremećaj iz spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakvanaučna uporišta.

– Želimo najoštrije osuditi i ograditi se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lijekove CD protokola – objašnjava za Novu TV doc. dr. sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

HALMED, kao i američka Agencija za hranu i lijekove te nadležna tijela u Australiji, Kanadi i Njemačkoj, potvrđuju da je to štetno jer sadrži hemijske stvari koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji.

– Primjena ovih proizvoda može nanijeti ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi. To može uključivati mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvnipritisak koji je uzrokovan dehidracijom. Uz to su prijavljene hospitalizacije –  rekla je Ivana Šipić Gavrilović, portparolka HALMED-a.

– Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta, ne osjećam se dobro. Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječiće se – opisala je jedna mama u pismu koje je dobila Nova TV.

Sve je to radila, piše, po uputama žena koje se predstavljaju kao magistrice prirodne medicine.

– Ona mi priča da je kod mog djeteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam… – dodala je, a kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve gore.

Onda se dogodio i preloman trenutak:

– Jedan dan sam tako mućkala taj hlor i pošpricala me kapljica po crnim farmericama, a one su u sekundi izblijedile.Shvatim da već neko vrijeme primjećujem da mi je sudopera izblijedila. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dijete pije, tada sam shvatila što radim i prestala sam sa svim – navela je ona.