Parlament danas raspravlja o skraćenju mandata

Parlament danas raspravlja o skraćenju mandata

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da raspravljaju o predlogu predsednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini. Sednica je zakazana za 12 sati.

Zakonodavni odbor se o tome nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dve sednice tog skupštinskog tela.

Vijesti pišu da današnje sednice najverovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je rekla je sinoć da će se ova inicijativa danas ipak naći pred poslanicima u parlamentu.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

„Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rešenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku“, smatra Đukanović.

To će, kako je ocenio, omogućiti izbor vlade koja će delovati u punom kapacitetu.

Stara skupštinska većina je ovaj predlog je već odbila i poslanici tih koalicija i plitičkih partija potpisali su inicijativu za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Đukanovića i sa obrazloženjem da je povredio Ustav tokom procesa predlaganja mandatara.

Nosioci političke vlasti u Crnoj Gori, poslanici i predsednik države potpuno drugačije gledaju na aktelnu pravnu situaciju nastalu posle izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, a i jedni i drugi se pozivaju na Ustav, ali ga različito tumače.

Instanca koja bi trebalo da odluči ko je u pravu za sada ne funkcioniše.