Njujork nastavlja sa planom za vozila sa nultom emisijom do 2035

Njujork nastavlja sa planom za vozila sa nultom emisijom do 2035

ALBANI – Odluka regulatora u Kaliforniji otvorila je put Njujorku da napreduje ka svom cilju zahteva da svi novi automobili i kamioni koji se prodaju u državi budu sa nultom emisijom do 2035. godine, rekla je guvernerka Njujorka Keti Hochul je rekao u četvrtak, prenosi Asošijejted pres.

Državni propisi koji se donose do kraja godine zahtevali bi da 35 odsto prodaje novih vozila bude vozila sa nultom emisijom 2026, 68 odsto do 2030, i 100 odsto do 2035.

„Zaista pritišćemo akcelerator i pojačavamo naše napore da osiguramo ovu tranziciju“, rekao je Hochul, demokrata na konferenciji za novinare. „Morali smo da sačekamo da Kalifornija preduzme korak jer postoje neki savezni zahtevi. … Ali kada su doneli tu odluku, bili smo u mogućnosti da odmah istupimo i kažemo: „Sada nas ništa ne sputava.“

Prema Zakonu o čistom vazduhu, države mogu ili da se pridržavaju standarda za emisiju iz vozila vlade SAD ili da izaberu da slede strože zahteve Kalifornije. Njujork je jedna od 17 država koje delimično ili u potpunosti prate kalifornijske standarde. Regulatorni organi Kalifornije odlučili su prošlog meseca da zahtevaju da sva nova vozila koja se prodaju u toj državi budu pokretana strujom ili vodonikom do 2035. godine.

Njujorški zakonodavci su prošle godine usvojili zakon koji je postavio cilj da svi putnički automobili i kamioni budu bez emisija do 2035. godine, ali taj plan nije mogao da pokrene dok Kalifornija ne reaguje.

Prema predloženim pravilima, ljudi ne bi morali da odustanu od vozila na gas i mogli bi da nastave da ih kupuju i prodaju polovnu.

Da bi električna vozila postala stvarnost, biće potrebna velika javna i privatna ulaganja u ogroman sistem stanica za punjenje. Njujork je dobio 175 miliona dolara federalnog finansiranja kako bi proširio pristup stanicama za punjenje.