Papa završava posetu Kongu i odlazi u nestabilni Južni Sudan

Papa završava posetu Kongu i odlazi u nestabilni Južni Sudan

Papa Franja u petak završava emotivnu posetu Demokratskoj Republici Kongo i kreće u susedni Južni Sudan, još jednu naciju koja se bori da prevaziđe decenije sukoba i sve većeg siromaštva.

Osamdesetšestogodišnjem pontifiku, u svojoj trećoj poseti podsaharskoj Africi od kada je njegovo papstvo počelo 2013. godine, u glavnom gradu Konga Kinšasi priredila je oduševljena dobrodošlica, ali se takođe suočio sa realnošću rata, siromaštva i gladi.

U sredu je čuo potresne priče od žrtava sukoba u istočnom Kongu koje su bile svedoci ubistava bliskih rođaka i podvrgnute seksualnom ropstvu, amputaciji i prisilnom kanibalizmu.

Papa je osudio zločine kao ratne zločine i apelovao na sve strane, unutrašnje i spoljne, koje organizuju rat u Kongu da opljačkaju ogromne mineralne resurse zemlje kako bi prestali da se bogate „novcem umrljanim krvlju“.

Istočni Kongo je decenijama opterećen sukobima koji su delimično vođeni borbom za kontrolu ležišta dijamanata, zlata i drugih plemenitih metala između vlade, pobunjenika i stranih osvajača. Prelivanje i duge posledice genocida u susednoj Ruandi 1994. takođe su podstakle nasilje.

Fransis se iznova i iznova vraćao na temu sukoba podstaknutog „otrovom pohlepe”, rekavši da narod Konga i širi svet treba da shvate da su ljudi dragoceniji od minerala u zemlji ispod njih.

Nakon sastanka sa biskupima Konga u petak ujutru u Kinšasi i ceremonije ispraćaja na aerodromu, njegov avion treba da poleti u 09:40 GMT, prema Džubi, glavnom gradu Južnog Sudana, gde se očekuje da će sleteti oko 13:00 GMT.

Papi će se tokom cele posete Južnom Sudanu pridružiti nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, lider globalne anglikanske zajednice, i moderator Generalne skupštine Škotske crkve Iain Grinšilds.

To je prvo zajedničko putovanje u inostranstvo trojice hrišćanskih vođa, koji su to nazvali „hodočašćem mira“.

Južni Sudan se odvojio od Sudana da bi postao nezavisan 2011. nakon decenija sukoba sever-jug, ali je građanski rat izbio 2013. Uprkos mirovnom sporazumu između dva glavna antagonista iz 2018, nasilje i glad i dalje muče zemlju.

Franjo je godinama želeo da poseti tu pretežno hrišćansku zemlju, ali svaki put kada je planiranje putovanja počelo, moralo je da bude odloženo zbog nestabilnosti na terenu.

U jednom od najupečatljivijih gestova svog papstva, Franjo je kleknuo da poljubi noge prethodno zaraćenih lidera Južnog Sudana tokom sastanka u Vatikanu u aprilu 2019, pozivajući ih da se ne vraćaju u građanski rat.