Mađarska da plati 40.000 evra zbog smrti izbjeglice iz Sirije

Mađarska da plati 40.000 evra zbog smrti izbjeglice iz Sirije

Evropski sud za ljudska prava proglasio je u četvrtak Mađarsku krivom za kršenje prava 22-godišnje izbjeglice iz Sirije, koja je preminula 2016. zbog postupaka mađarskih graničara, i osudio Mađarsku na novčanu kaznu od skoro 40.000 evra, prenosi DV.

Slučaj je pokrenut na zahtjev brata preminulog Sirijca, koji sada živi u Njemačkoj. Oni su 1. juna 2016. godine zajedno sa grupom izbjeglica na čamcu švercera prešli rijeku Tisu iz Srbije u Mađarsku.

Muškarac je ispričao da su mađarski graničari nakon što su slijeteli na obalu počeli da ih gađaju kamenjem i da viču da se vrate u Srbiju. Kada su izbjeglice pokušale da predaju decu izbjeglice Mađarima, ispalili su suzavac i pustili policijske pse.

Pošto je čamac već isplovio, grupa izbjeglica pokušala je plivanjem da stigne do Srbije. Tužilac je primetio da je njegov brat u nevolji – udario ga je kamen i da je kašljao od suzavca. Telo muškarca pronađeno je dva dana kasnije.

ESLjP je presudio da Mađarska nije sprovela odgovarajuću istragu o smrti i da je prekršila pravo pokojnika na život. Kao rezultat toga, dosudio je zemlji 34.600 evra odštete i 5.600 evra nadoknade za sudske troškove.

Mađarski helsinški komitet tvrdi da je samo u prethodnih mesec dana Agencija UN za izbeglice dokumentovala više od 100 slučajeva nasilja nad ljudima koji su pokušavali da pređu granicu.

U decembru 2020. godine Sud pravde EU utvrdio je da Mađarska nije ispunila svoje obaveze prema zakonu EU u vezi sa pružanjem azila i povratkom državljana trećih zemalja koji ilegalno borave.