Njemačka i Holandija uvode planove za bušenje gasa

Njemačka i Holandija uvode planove za bušenje gasa

Zvaničnici kažu da je potreba za neruskim gasom veća od „minimalnog“ utjicaja na divlje životinje u blizini UNESCO-ove svetske baštine.

Njemačka i holandska kompanija za resurse mogle bi da počnu novo bušenje prirodnog gasa na moru u Sjevernom moru, navodi se u zajedničkoj deklaraciji u srijedu. Rekli su da je ruski napad na Ukrajinu podstakao Berlin da preispita svoju energetsku bezbednost.

Do sada neiskorišćeno gasno polje nalazi se 20 kilometara (12 milja) od Vadenskog mora, mesta svijetske baštine Uneska, u blizini holandskog ostrva Šiermonikog i njemačkog ostrva Borkum i ispod morskog dna obe zemlje.

Ministar ekonomije Donje Saksonije dr Bernd Altusman rekao je da je vađenje gasa na njemačkoj teritoriji pod uslovom domaće potražnje za izvorom goriva „razuman okvir za moguću proizvodnju prirodnog gasa u njemačkim vodama“.

„Potencijal ovog polja i polja u blizini je oko 60 milijardi kubnih metara“, rekao je Kris de Rujter van Stevenink, izvršni direktor ONE-Dias, najveće privatne kompanije za istraživanje i proizvodnju u Holandiji, za državu- finansirani emiter NOS.

Grupe za zaštitu prirode upozoravaju da bi projekat mogao da ugrozi Vadensko more izazivanjem suženih saobraćajnica i povećanjem verovatnoće nesreća. Holandska procjena uticaja na životnu sredinu navodi „minimalnu štetu“ za obližnji rezervat prirode Borkumse Stenen, prenosi RT.

ONE-Dias tvrdi da je konsultovao zainteresovane strane, ali su gradonačelnici oba ostrva Vadden izrazili primjedbe na projekat. Jedan je vađenje gasa sa novih nalazišta nazvao „staromodnim i zastarelim“, a drugi je rekao NOS-u da ga, bez obzira na „hitnu potrebu“ za gasom, treba vaditi „dalje od obale“.

Konačno odobrenje za učešće Njemačke u projektu je u Državnoj kancelariji za rudarstvo, energetiku i geologiju (LBEG).

Evropski parlament je 7. aprila usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se zalaže za „trenutni potpuni embargo na ruski uvoz nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa“. Zemlje EU nastoje da odvoje svoje ekonomije od ruskih izvora goriva, na koje se u velikoj meri oslanjaju , u ime sopstvene energetske bezbednosti i u nadi da će izgladnjiti rusku ekonomiju.

Ostavite odgovor