Austrijski lider kaže da njegov sastanak licem u lice sa Putinom „nije prijateljska posjeta“

Austrijski lider kaže da njegov sastanak licem u lice sa Putinom „nije prijateljska posjeta“

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je izneo navodne ruske zločine u Ukrajini tokom „teškog“ i neprijateljskog sastanka u ponedeljak sa Vladimirom Putinom — prvog sastanka Zapada sa ruskim predsjednikom otkako je započeo svoju invaziju u februaru.
„Ovo nije prijateljska poseta. Upravo sam došao iz Ukrajine i video sam svojim očima neizmernu patnju koju je prouzrokovao ruski agresorski rat“, rekao je Nehamer u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija posle sastanka ispred Moskve. .
Nehamer je prvi evropski lider koji se susreo sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom sa ruskim liderom.

Njih dvoje su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve, rekao je Nehamerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao „veoma direktne, otvorene i čvrste“.

Pre posete Rusiji, Nehamer se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posetio grad Buču, gde su tela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama posle mesec dana ruske okupacije.
„Obraćao sam se o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi odgovorni za njih moraju da odgovaraju“, rekao je Nehamer, navodi se u saopštenju. „Takođe sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji biti ostati na mestu i nastaviće da se pooštrava sve dok ljudi umiru u Ukrajini“.
Austrijski lider je rekao da je Putin okrivio Ukrajince što su „odgovorni za zločine u Buči“. Međutim, video snimak pokazuje kako ruske snage ubijaju civila tamo.

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susedima u osudi Putinove invazije.
Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju sa Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije širom Ukrajine bili prekinuti ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.
„Takođe sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim hodnicima kako bi se voda za piće i hrana dopremali u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, deca i ranjeni“, naveo je Nehamer u svom saopštenju, kako prenosi cnn.
Nehamer je kao razlog za traženje sastanka sa Putinom naveo „osećaj odgovornosti da se ne ostavi kamen na kamenu“, rekavši: „Za mene ne postoji alternativa traženju direktnih razgovora i sa Rusijom, uprkos svim veoma velikim razlikama“.
Tokom brifinga u Moskvi nakon sastanka, Nehamer je rekao da nije „posebno optimističan“, dodajući da se „ofanziva (u Ukrajini) priprema odlučno“.
Iako nije očekivao da će Putin promeniti svoj stav, Nehamer je rekao da je važno suočiti ga „sa činjenicama“.
„Ono što je važno je lični sastanak, telefoniranje je jedno, ali zaista morate da se pogledate u oči, morate da razgovarate o surovosti rata“, rekao je Nehamer.
„Naravno, kada razgovarate sa njim prvi, drugi, treći put, ne možemo očekivati da promeni stav… Nisam to očekivao. Ali važno je da se suočimo sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Svaki dan je dan predug u ratu, svaka … smrt je jedna previše.“
Nehamer je napomenuo da je „takođe bilo jasno i prepoznatljivo da ruski predsjednik i dalje ima poverenja“ u tekućim pregovorima između Rusije i Ukrajine u Turskoj.
Uoči razgovora u ponedeljak, ministar spoljnih poslova Litvanije je doveo u sumnju njihovu efikasnost, rekavši za ruskog lidera: „Ja lično nemam razloga da verujem da je on pričljiv“.
Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski takođe je pozvao Nehamera da bude oprezan. „Ne budite naivni. Putin je počinilac ovog užasnog ratnog zločina i tih zverstava i za to treba da bude kažnjen“, rekao je on.
U Nehamerovoj izjavi se navodi da je Evropska unija „jedinstvenija nego ikada po ovom pitanju“.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je u nedelju da bi bilo „izuzetno teško“ čak i razmišljati o pregovorima sa Rusijom nakon zločina počinjenih u gradu Buča i na železničkoj stanici u Kramatorsku.
Putin je imenovao novog generala koji će nadgledati njegovu invaziju tokom vikenda, a fokus ruskih snaga okrenut je ka istočnoj Ukrajini nakon neuspeha da zauzmu prestonicu, Kijev i druge teritorije u centru zemlje.

Ostavite odgovor