U Crnoj Gori cijene nekih osnovnih namirnica skuplje nego u regionu

U Crnoj Gori cijene nekih osnovnih namirnica skuplje nego u regionu

Kafa, toalet papir i pirinač, na primjer, skuplji su u Crnoj Gori nego u obje zemlje bivše Jugoslavije, sada članice Evropske unije. Cijene nekih od proizvoda koje koristimo svakodevno u Crnoj Gori su uglavnom negdje između cijena u Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji je najjeftinije.

Zagrebački Jutarnji list ovih dana je objavio tekst o građanama Hrvatske, koji u trgovinu idu u Sloveniju jer im se isplati. Izabrali su neke od potrepština koje se koriste u svakom domaćinstvu i uporedili cijene u Sloveniji s onima u Hrvatskoj. Napomenuli su da treba uzeti u obzir da i u Sloveniji i u Hrvatskoj trgovački lanci imaju svoje akcijske cijene, svoje brendove, i zaključili da već i letimični pogled ide u korist šopinga u Sloveniji.

Na osnovu popisa namirnica iz Jutarnjeg lista Javni servis RTCG pogledao je cijene u crnogorskim prodavnicama. Budući da cijene često zavise od toga ko je proizvođač određenog artikla, zabilježene su ‘srednje’ – ni najniže, ni najviše cijene. Tamo gdje su postojali, bilježene su cijene domaćih proizvoda.

Lista je pokazala da većina proizvoda u Crnoj Gori košta manje nego u Hrvatskoj, ali više nego u Sloveniji.
Kao najviše, istakle su se cijene kafe, toalet papira, pirinča, tost hljeba i čokoladnog pudinga. U Crnoj Gori se ‘isplati’ kupiti tjesteninu.

izvor Pobjeda