Dva aviona se sudarila u vazduhu

Dva aviona se sudarila u vazduhu

U sudaru u vazduhu iznad male piste u Kaliforniji poginulo je više ljudi, a zvaničnici kažu da se nesreća dogodila na maloj visini dok su dva aviona pokušala da slete istovremeno.

U zvaničnom izveštaju grada Votsonvil, u Kaliforniji, incident je zabeležen u tvitu u četvrtak, navodeći da je bilo izvještaja o „višestrukim žrtvama“ na opštinskom aerodromu Votsonvil „nakon što su se dva aviona koja su pokušala da slete sudarila“. Takođe je podeljena slika strukture na aerodromu koja je pretrpela velika oštećenja u padu.

Grad je kasnije izrazio saučešće žrtvama i njihovim porodicama, rekavši da je tragični incident „odneo živote nekoliko ljudi“.

Najmanje dvije osobe su poginule u sudaru, u kojem su učestvovali dvomotorna cesna 340 i jednomotorna cesna 152, saopštili su zvaničnici na koje se poziva Asošiejted pres.

Obe osobe u avionu Cessna 340 izgubile su živote, iako je izdanje dodalo da „nije odmah jasno“ da li je pilot druge letelice, jedini putnik u njoj, preživeo. Na zemlji nema povređenih, uprkos šteti na aerodromu.

Na snimcima koje su snimili lokalni mediji vide se olupina jednog aviona u polju, dok se druga letelica može videti među ruševinama objekta koji je pogođen, probio se kroz jedan od njegovih zidova.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo i Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja saopštili su da istražuju nesreću, a FAA je potvrdila da su se oba aviona spremala da slete kada je došlo do sudara. Do sada je saopšteno još nekoliko detalja, a tačan uzrok nesreće ostaje nejasan.

U razgovoru za lokalne novine, svedok incidenta je rekao da su avioni bili samo oko 200 stopa od zemlje kada su se sreli, dodajući da je video kako je jedan od aviona udario u desno krilo drugog, koje je „samo spustilo i srušilo se“ po obodu aerodroma. Rekao je da se dvomotorni avion „mučio“ i da je još uvek bio u vazduhu nakon toga, ali se ubrzo srušio na zgradu u objektu i izbio u plamen.

Gradski aerodrom sa četiri piste, opštinski aerodrom Votsonvil nema toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja koji bi pomogao avionima da koordiniraju sletanje i poletanje. Sajt često koriste rekreativni piloti koji lete manjim avionima kao što su dve Cesne koje su učestvovale u sudaru u četvrtak.