Cijena nafte raste zbog optimizma za veću potražnju sirove nafte

Cijena nafte raste zbog optimizma za veću potražnju sirove nafte

TOKIO  – Cijene nafte su porasle u ranoj trgovini u petak, produživši rast na treći dan, pošto su investitori odmjerili nadu u snažnu potražnju za gorivom nakon pada američkih zaliha sirove nafte većeg nego što se očekivalo, otklanjajući brige o globalnom ekonomskom usporavanju.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 7 centi, ili 0,1%, na 96,66 dolara po barelu do 0030 GMT nakon što su u četvrtak porasli za 3,1%. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 90,65 dolara za barel, što je porast od 15 centi, ili 0,2%, nakon povećanja od 2,7% na prethodnoj sesiji.

Ipak, referentni ugovori su imali nedeljne gubitke od oko 1,5%.

„Tržište nafte je ojačalo jer su američki nedeljni podaci ojačali optimizam u pogledu poboljšane potražnje za gorivom u kratkoročnom periodu“, rekao je Satoru Jošida, analitičar robe u Rakuten Securities.

„Ali dugotrajni strahovi od recesije i moguće povećanje proizvodnje od strane OPEK+ će verovatno ograničiti rast“, ​​rekao je on, misleći na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) i partnere, zajedno poznate kao OPEK+.

Zalihe sirove nafte u SAD su naglo pale pošto je zemlja izvozila rekordnih 5 miliona barela nafte dnevno u poslednjoj nedelji, a naftne kompanije su pronašle veliku potražnju evropskih zemalja koje žele da zamene naftu iz zaraćene Rusije.

Zalihe sirove nafte u SAD (USOILC=ECI) pale su za 7,1 milion barela u sjedmici do 12. avgusta, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije, u odnosu na očekivanja za pad od 275.000 barela.

Američke rafinerije nafte planiraju da nastave da rade skoro punim gasom u ovom kvartalu, prema rukovodiocima i procenama, dok rafinerije ostavljaju po strani brige o recesiji i kliznim maloprodajnim cenama kako bi isporučile više goriva.

Novi generalni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais rekao je za Rojters da su za visoke cijene energije krivi kreatori politike, zakonodavci i nedovoljna ulaganja u sektor nafte i gasa, a ne njegova grupa.

Na svom sledećem sastanku 5. septembra, Al Gais je rekao da OPEK+, koji uključuje i druge dobavljače nafte poput Rusije, „može da smanji proizvodnju ako bude potrebno, mogli bismo da dodamo proizvodnju ako bude potrebno… Sve zavisi od toga kako se stvari odvijaju”.

OPEK želi da osigura da Rusija ostane deo sporazuma o proizvodnji nafte OPEK+ nakon 2022. godine, rekao je Al Gais.

Iran je u međuvremenu povećao svoj izvoz nafte u junu i julu i mogao bi da ga dodatno poveća ovog mjeseca nudeći veći popust na rusku naftu za svog glavnog kupca Kinu, saopštile su kompanije koje prate tokove.