Turska kaže da će sprovesti sankcije protiv Rusije

Turska kaže da će sprovesti sankcije protiv Rusije

Zamjenik turskog ministra finansija Junus Elitas rekao je zamjeniku američkog ministra finansija Voliju Adejemu da Ankara neće dozvoliti „kršenje“ američkih sankcija Moskvi, ali da njena „izbalansirana“ pozicija o ukrajinskom sukobu ostaje nepromenjena.

Elitas i Adejemo razgovarali su telefonom u petak, nekoliko nedelja nakon što je Fajnenšel tajms objavio da su zapadni zvaničnici „sve više uznemireni“ zbog rastućih trgovinskih veza Turske sa Rusijom, i da razmatraju načine da uzvrate ako te veze pomognu Rusiji da zaobiđe sankcije EU i SAD.

Prema čitanju poziva američkog Ministarstva finansija u petak, „Adeiemo je izrazio zabrinutost da ruski entiteti i pojedinci pokušavaju da iskoriste Tursku da izbegnu sankcije koje su uvele Sjedinjene Države i 30 zemalja“.

Adejemo je takođe „ponovio interesovanje Sjedinjenih Država za uspeh turske ekonomije“ i „integritet njenog bankarskog sektora“. Ova izjava bi se mogla shvatiti kao pretnja, s obzirom na to da su zvaničnici koje citira FT sugerisali da bi zapadne zemlje potencijalno mogle da upute svojim korporacijama i bankama da se povuku iz Turske zbog navodnog izbegavanja sankcija.

Čini se da Turci sarađuju. Prema sopstvenom čitanju poziva, tursko ministarstvo finansija je saopštilo da je „Elitas potvrdio da se stav Turske nije promenio u vezi sa aktuelnim procesima i sankcijama, ali da neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe“.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je ranije opisao svoj stav o sukobu u Ukrajini kao „izbalansiran“. Dok je Turska osudila Rusiju zbog sukoba i prodala nešto oružja Ukrajini, ona je jedina članica NATO koja nije sankcionisala Moskvu niti zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske letove.

Turska nastavlja da uvozi rusku naftu i gas, a nakon sastanka Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije ovog mjeseca, zemlje su se složile da povećaju svoju bilateralnu trgovinu na 100 milijardi dolara do 2030. godine i da sarađuju na energetskim projektima i inicijativama za borbu protiv terorizma. Erdogan i Putin su se takođe dogovorili da Turska deo svog uvoza gasa iz Rusije plaća u rubljama.

Erdogan se takođe pozicionirao kao posrednik između Ukrajine i Rusije. Turska je bila domaćin na kraju neuspešnih mirovnih pregovora u martu, ali je kasnije pomogla da se postigne sporazum o obnavljanju isporuka žitarica na svijetska tržišta preko Crnog mora.