Nove eksplozije na Krimu, 12 ruskih raketa bačeno u blizini nuklearne elektrane

Nove eksplozije na Krimu, 12 ruskih raketa bačeno u blizini nuklearne elektrane

Nove eksplozije odjeknule su u subotu na poluostrvu Krim koji je anektirao Rusiju, a ruska raketa je pogodila stambeni deo grada na jugu Ukrajine nedaleko od nuklearne elektrane, ranivši 12 civila, rekli su ruski i ukrajinski zvaničnici.

Taj napad na nuklearnu stanicu Pivdenukrainsku (Južna Ukrajina) i novo granatiranje u blizini stanice Zaporožje, najvećeg takvog objekta u Evropi, izazvali su nove strahove od nuklearne nesreće tokom rata, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija zauzela i anektirala tokom upada u Ukrajinu 2014. godine, guverner kojeg je imenovala Rusija, a kojeg Zapad ne priznaje, rekao je da je dron u subotu ujutro udario u zgradu u blizini sedišta ruske Crnomorske flote.

„Dron je poleteo na krov. Leteo je nisko“, rekao je guverner Mihail Razvožajev na Telegramu. „Oboren je tačno iznad štaba flote. Pao je na krov i izgoreo. Napad nije uspeo.“

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u obližnjim gradovima – uključujući odmarališta Jevpatorija, Olenivka i Zaozjornoje.

Eksplozije i požari pogodili su Krim prošle nedelje — uključujući eksploziju u ruskoj vazdušnoj bazi koja je, prema satelitskim fotografijama, izgleda uništila veliki broj aviona.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali. Analitičari kažu da su napadi bili mogući zahvaljujući novoj opremi koju koristi ukrajinska vojska i predviđaju da će ih biti još.

Guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim je posle štrajka u blizini termoelektrane Južna Ukrajina rekao na Telegramu da je među ranjenima četvoro dece. Privatne kuće i petospratnica oštećeni su u Voznesensku – 30 km (19 milja) od fabrike, druge po veličini u Ukrajini.

Glavno tužilaštvo u Mikolajvskoj oblasti, ažurirajući raniji broj puta, saopštilo je da je ranjeno 12 civila.

Državni Energoatom, koji upravlja sva četiri ukrajinska generatora nuklearne energije, opisao je napad na Voznesensk kao „još jedan akt ruskog nuklearnog terorizma“.

„Moguće je da je ova raketa bila usmerena posebno na nuklearnu elektranu Pivdenukrainska, koju je ruska vojska pokušala da povrati početkom marta“, navodi se u saopštenju Energoatoma.

Rusija nije odmah odgovorila na optužbe. Rojters nije mogao da provjeri situaciju u Voznesensku. Nije bilo izveštaja o šteti u fabrici u Južnoj Ukrajini.

Rusija i Ukrajina razmenile su nove optužbe za granatiranje oko stanice Zaporožje – koju Rusija drži od marta.

Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je imenovala Rusija u obližnjem gradu Enerhodar, rekao je da su ukrajinske snage izvele najmanje četiri udara na fabriku. Jevhen Jetušenko, gradonačelnik Nikopolja koji je pod kontrolom Ukrajine na suprotnoj obali rijeke Dnjepar, rekao je da su ruske snage više puta granatirale grad.

Pregovori su u toku više od nedjelju dana da bi se organizovala posjeta elektrani od strane Agencije UN za nuklearnu energiju, Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste fabriku u Zaporožju.

A u Mariupolju, gradu na istoku Ukrajine koji kontroliše Rusija nakon višenedeljnog granatiranja, zvaničnici su rekli da je novi gradonačelnik koga je postavila Rusija Konstantin Ivaščenko preživeo pokušaj ubistva.

„Nije uspelo“, rekao je na Telegramu Petro Andrjuščenko, zvaničnik svrgnutog gradskog zvaničnika. „Ali ovo je samo početak.“