Ruski FSB uhapsio osmoricu zbog eksplozije na Krimskom mostu

Ruski FSB uhapsio osmoricu zbog eksplozije na Krimskom mostu

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je u sredu da je uhapsila pet Rusa i tri državljana Ukrajine i Jermenije zbog eksplozije koja je oštetila most na Krimu prošle subote, preneo je Interfaks.

FSB je saopštio da su eksploziju organizovali Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane i njen direktor Kirilo Budanov.

Ukrajina nije zvanično potvrdila svoju umješanost u eksploziju, ali su neki ukrajinski zvaničnici slavili štetu.

Eksplozija na mostu dugom 12 milja uništila je jedan deo drumskog mosta, privremeno zaustavivši drumski saobraćaj. Takođe je uništio nekoliko cisterni sa gorivom u vozu koji je išao ka aneksiranom poluostrvu iz susedne južne Rusije.

Most, prestižni projekat koji je lično otvorio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine, postao je logistički vitalan za njegovu vojnu kampanju, sa zalihama ruskih trupa koje se bore na jugu Ukrajine kroz njega.

Ruske snage su izvele masovne raketne udare na ukrajinske gradove, uključujući snabdevanje strujom. Na televizijskom sastanku Saveta bezbednosti Rusije u ponedeljak, Putin je rekao da su udari odmazda za eksploziju na mostu na Krimu, za koju je rekao da su je organizovale ukrajinske tajne službe.