Indija se opire nastojanjima da prekinu veze sa Rusijom

Indija se opire nastojanjima da prekinu veze sa Rusijom

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar branio je sklonost svoje zemlje ruskom oružju, rekavši da je Nju Delhi bio primoran da se okrene sovjetskom hardveru nakon što su SAD i njeni zapadni savjeznici stali na stranu „vojne diktature“ u Pakistanu tokom Hladnog rata.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim australijskim kolegom Peni Vongom u ponedeljak, Jaishankar je upitan da li Indija treba da preispita svoje veze sa Rusijom s obzirom na sukob u Ukrajini, navodeći „dugogodišnji odnos“ između dve zemlje „koji je svakako poslužio našim interes dobro”, uključujući i deceniju bezbednosne saradnje.

„Imamo značajan inventar oružja sovjetskog i ruskog porekla. I taj inventar je zapravo rastao iz raznih razloga. Znate, zasluge samih sistema naoružanja, ali i zato što više decenija zapadne zemlje nisu isporučivale oružje Indiji, a zapravo su vojnu diktaturu pored nas videle kao preferiranog partnera“, rekao je ministar spoljnih poslova. prikriveno spominjanje Pakistana.

Jaishankar je dodao da Indija, kao i svaka suverena država, donosi takve odluke na osnovu sopstvenog nacionalnog interesa, rekavši: „Svi se mi u međunarodnoj politici bavimo onim što imamo, donosimo presude, presude koje odražavaju kako naše buduće interese, tako i naše buduće interese. naša trenutna situacija.”

Iako se Nju Delhi do sada opirao pritiscima Sjedinjenih Država da smanje odnose sa Moskvom – umesto da poveća uvoz ruske robe otkako su borbe počele u Ukrajini u februaru – američki Stejt department saopštio je da su američki i indijski zvaničnici u „dubokim“ pregovorima da se u septembru promene veze zemlje sa Rusijom.

Prije toga, indijski premijer Narendra Modi izjavio je da je njegova zemlja „zavisna“ o stranim proizvodima i da mora postati samopouzdanija, pozivajući na „razvoj ekosistema za proizvodnju odbrane u samoj zemlji“. Nejasno je, međutim, da li taj cilj podrazumeva bilo kakvo smanjenje kupovine ruskog oružja u bliskoj budućnosti.

Kao i mnoge druge nezapadne nacije, Indija je pozvala na mir i diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba – ali je odbila da se pridruži kampanji koju predvode SAD za kažnjavanje Rusije. Dok su zapadni zvaničnici izrazili nezadovoljstvo nedostatkom podrške njihovoj politici, prestali su da ciljaju Indiju bilo kakvom odmazdom.

Isto je bilo i prije sukoba u Ukrajini, pošto je Vašington pretio, ali se zaustavio na uvođenju sankcija Indiji zbog kupovine naprednih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400. Ovo je u suprotnosti sa njegovim tretmanom prema Kini, pa čak i prema savjeznici NATO-u Turskoj, koje su bile pogođene sankcijama zbog kupovine istog oružja.