Prosvjetna zajednica zahtjeva da im se plate povećaju 45%

Prosvjetna zajednica zahtjeva da im se plate povećaju 45%

Zahtjev Prosvjetne zajednice je da im se koeficijent poveća za 65 odsto, sa 7.67 na 12.56. Kako bi se kome u tom slučaju, odrazilo na platu zavisi od staža, zvanja, norme.

Računaju da bi većina imala 900 – 1.100 eura. Negoduju što trenutno medicinski tehničar ima veću platu od profesora u školi za oko 100 – 150 eura, a imaju i prekovremeni rad.

Sada je nastavnicima prosječna plata oko 700 eura, te bi se, uz 15 odsto povećanja, što je ponuda ministara, uvećala do 100 eura. To bi primili tek prvog februara i procjenjuju da bi bar pola ,,pojela“ inflacija.

Danijela Delibašić iz Upravnog odbora Prosvjetne zajednice Crne Gore kaže Pobjedi da ,,izgovor da para nema je samo loš izgovor ako se imaju u vidu izdaci iz budžeta: 17 miliona eura dodijeljeno je političkim partijama u poslednje dvije godine, za tri godine je isplaćeno šset miliona eura po osnovu funkcionerskih nadoknada, prenosi Pobjeda.

Nedavno je predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta mr Stanka Vukčević istupila sa stavom da je razočarenje ogromno, komentarišući ponudu ministara. Smatra da ministar Vojinović nije stao iza prosvjetnih radnika i da se nije potrudio da sačuva prosvjete od posrnuća.

Ranije je ministar saopštio da je nerealan zahtjev da im se poveća plata 45 odsto, da bi bio srećan i da se poveća 65 odsto, ali da budžet to ne može da isprati, te da će naći optimalno rješenje.