Ukrajinski ‘Maršalov plan’: Berlinski skup težak je 750 milijardi dolara za obnovu

Ukrajinski ‘Maršalov plan’: Berlinski skup težak je 750 milijardi dolara za obnovu

Nacionalni lideri, stručnjaci za razvoj i izvršni direktori okupili su se u utorak u Berlinu na konferenciji o, kako njeni domaćini kažu, mora biti „Maršalov plan” za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, koja sada ulazi u deveti mjesec.

Konferencija, čiji su domaćini njemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija, neće uključivati konkretna obećanja u gotovini za procenjene troškove rekonstrukcije od 750 milijardi dolara, zadatak koji su domaćini upoređivali po obimu sa programom Maršalove pomoći Sjedinjenih Država za obnovu Evrope posle svijetskog rata Dva.

Hiljade su ubijene, a kuće i fabrike uništene, otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu u februaru, čin koji su zapadne zemlje osudile kao imperijalističko otimanje zemlje, ali koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom za oslobađanje svog suseda od ekstremista.

„Forma rekonstrukcije će oblikovati zemlju kakva će Ukrajina biti u budućnosti“, napisala su dvojica domaćina u novinama Frankfurter Allgemeine.

„Pravna država sa jakim institucijama? Agilna i moderna ekonomija? Živa demokratija koja pripada Evropi? Iako uvek treba biti oprezan sa istorijskim poređenjima, ovo je ništa manje nego Maršalov plan za 21. vek“, napisali su .

Govoreći na poslovnom forumu, Šolc je rekao da Nemačka želi da Ukrajina jednog dana postane članica Evropske unije, što bi donatori trebalo da razmotre kada se suoče sa ogromnim sumama koje bi koštala rekonstrukcija.

„Putinov rat je spojio naše zemlje“, rekao je on na forumu.