Konstantin Kosačov o zabrani preleta njihovih aviona

Konstantin Kosačov o zabrani preleta njihovih aviona

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova trebala bi biti zajednička i izuzetno oštra, rekao je senator Savjeta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov, prenosi Pobjeda.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedjelju da su „zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacijski kanal, sprječavajući let Sergeja Lavrova da preleti“.

Napomenula je da je ruska delegacija trebala stići u Beograd na razgovora, ali su „zemlje članice EU i NATO-a zatvorile svoj avio prostor, zatvorile drugi kanal komunikacije.

– Trenutni demarš, naravno, nije o avionu. On je usmjeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, nego i konkretnih, praktičnih  odgovor – napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Kako je napomenuo , trenutno kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da propuste Lavrovov avion u Srbiju, „bez sumnje, nije odluka tri zemlje“.

– Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih – i za članice i za diplomske studente – samo je paravan za ovu sramotnu okolnost. Govorimo o NATO demaršu, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti moguće – uvjeren je ruski senator.

Prema njegovim riječima, takvim direktnim miješanjem u bilateralna pitanja dviju suverenih evropskih zemalja koje nisu članice saveza, Rusije i Srbije, NATO pokušava „zarobiti i pokoriti“ ostatak Evrope.

– Nakon toga slijedi širenje saveza na ostatak svijeta, gdje je Kina strateški cilj broj dva, nakon Rusije – naglasio je Kosačov.

Podsjećamo, Crna Gora je, u aprilu mjesecu, usvojila paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, a koji je prethodno donio i Savjet Evrope.

Na spisku su između ostalih predsjednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, Ramzan Kadirov, predsjednik ruske Republike Čečenije, bivši predsjednik Rusije i aktuelni potpredsjednik Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Crna Gora je zatvorila i vazdušni prostor za ruske avione.