Erdogan: Evropa je u panici

Erdogan: Evropa je u panici

Turski predsjednik je bio kritičan prema tome kako su se evropske zemlje nosile sa ukrajinskom izbjegličkom krizom

Članice EU i druge evropske zemlje su u stanju „panike“ zbog priliva izbeglica iz Ukrajine, izjavio je u nedelju turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći pred pristalicama svoje stranke u gradu Kizilcahamam, Erdogan je rekao da, iako Turska „uspešno upravlja ilegalnom migracijom poreklom iz Sirije već 11 godina, vidimo paniku u Evropi kao rezultat ukrajinsko-ruske krize“. Šef turske države je potom izrazio nadu da će „svijet izaći iz kritičnog perioda kroz koji prolazi što je prije moguće“.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, skoro 14 miliona Ukrajinaca je raseljeno, navodi se u izvještaju koji je u petak objavio Amin Avad, pomoćnik generalnog sekretara i krizni koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu. Vjeruje se da je šest miliona ovih ljudi pobeglo u susjedne zemlje.

Zemlje članice EU poput Poljske, Rumunije i Mađarske bile su među glavnim destinacijama, pored Rusije, za ukrajinske izbeglice.
Osim pitanja migracija koje je pokrenuo sukob u Ukrajini, Erdogan se dotakao i aplikacija Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, koje su podnete sredinom maja, pozivajući se na uočenu pretnju iz Rusije.

Turski predsjednik je jasno stavio do znanja da će Ankara nastaviti da blokira pridruživanje te dve zemlje vojnom bloku „sve dok se [njena] očekivanja ne ispune“.

Pošto je za prijem novih kandidata u alijansu potrebna jednoglasna saglasnost svih 30 članica NATO-a, prigovori Turske su praktično obustavili nade dvije nordijske zemlje da će se pridružiti.

Ankara insistira da će deblokirati njihovo pristupanje samo ako prestanu da pružaju utočište ljudima povezanim sa militantnom grupom Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugim kurdskim organizacijama koje Ankara smatra teroristima.

Još jedan veliki spor je odluka Stokholma i Helsinkija iz 2019. da zabrane prodaju oružja Turskoj nakon vojnog upada Ankare u severnu Siriju protiv kurdskih militanata. Turska traži da se to ukine.

Tokom svog obraćanja u nedelju, Erdogan je takođe tvrdio da se „sistem koji je Zapad izgradio da zaštiti sopstvenu bezbjednost i blagostanje ruši“. On je pozvao na veliku reformu Savjeta bezbednosti UN, ističući da je „Zemlja veća od“ tih pet nacija. Turski predsjednik je takođe rekao da postoje naznake da će zapadne zemlje na kraju usvojiti sugestije koje Ankara daje „godinama“ u tom pogledu.

izvor RT