Kćerka Aleksandra Dugina,ruskog ideologa ubijena u automobilskoj ekspoliziji

Kćerka Aleksandra Dugina,ruskog ideologa ubijena u automobilskoj ekspoliziji

Ćerka ultranacionalističkog ruskog ideologa koji se zalaže za to da Rusija apsorbuje Ukrajinu ubijena je u subotu uveče u napadu automobilom bombom u blizini Moskve, saopštili su u nedjelju ruski državni istražitelji.

Darja Dugina, ćerka istaknutog ideologa Aleksandra Dugina, ubijena je nakon što je sumnja da je eksplozivna naprava detonirala na Tojoti lend kruzeru kojim je putovala, saopštili su istražitelji iz moskovske oblasti.

Na TV snimku uz izjavu vidi se kako istražitelji prikupljaju krhotine i fragmente sa mjesta gde se dogodila eksplozija.

Istražitelji, koji su Darju Duginu opisali kao novinarku i političkog stručnjaka, rekli su da su otvorili slučaj ubistva i da će obaviti forenzička ispitivanja kako bi pokušali da utvrde šta se tačno dogodilo.

Rekli su da razmatraju „sve verzije“ kada je u pitanju utvrđivanje ko je odgovoran za zločin.

Aleksandar Dugin, Darjin otac, dugo se zalagao za ujedinjenje ruskog govornog područja i drugih teritorija u ogromnom novom ruskom carstvu.

On želi da to carstvo uključi Ukrajinu gde ruske snage trenutno sprovode ono što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za demilitarizaciju Ukrajine.

Uticaj Dugina, koji se nalazi na američkoj listi sankcija, na ruskog predsjednika Vladimira Putina bio je predmet nagađanja, pri čemu neki posmatrači Rusije tvrde da je njegov uticaj značajan, a drugi ga nazivaju minimalnim.

Darja Dugina, koja se takođe prezivala Platonova, a ruski državni mediji navode da ima 30 godina, uveliko je podržavala ideje svog oca i sama se pojavila na državnoj televiziji kako bi pružila podršku akcijama Rusije u Ukrajini.