Apple priznaje kritične greške u iPhone i Mac računarima

Apple priznaje kritične greške u iPhone i Mac računarima

Apple je prijavio velike bezbednosne rupe u nekim iPhone, iPad i Mac računarima koje bi mogle dozvoliti zlonamjernim akterima da otmu uređaje korisnika. Firma je u srijedu izdala dva bezbjednosna izveštaja u kojima se opisuju ranjivosti zakrpljene najnovijim ažuriranjima softvera i priznaje da je „svjesna izvještaja da je ovaj problem možda bio aktivno iskorišćen“.

Tehnološki gigant je zaslužan za rad „anonimnog istraživača“ u otkrivanju nedostataka, ali je podelio nekoliko detalja o ranjivostima. Samo je rečeno da će zbog „problema sa pisanjem van granica“ i u iOS-u i u MacOS-u, zlonamerna aplikacija „moći da izvrši proizvoljni kod sa privilegijama kernela“, pre najnovijih zakrpa.

Apple nije otkrio koliko je kupaca moglo biti pogođeno eksploatacijom i rekao je da će zadržati sličnu tajnost i neće „otkriti, raspravljati ili potvrditi“ bilo kakve buduće bezbjednosne probleme, „sve dok se ne dogodi istraga i zakrpe ili izdanja ne budu dostupna. ”

Ranjivost je uticala na više iPad modela – uključujući sve iPad Pro uređaje – iPhone 6S i novije verzije, kao i na Mac računare koji koriste MacOS Monterei, operativni sistem objavljen prošle godine. Greška bi mogla da pruži hakerima „potpuni administratorski pristup“ uređajima i omogući im da „izvrše bilo koji kod kao da ste vi, korisnik“, rekla je stručnjakinja za sajber bezbednost Rejčel Tobak za Asošijeted pres, objašnjavajući Apple-ove tehničke dokumente.

Problemi koji su otkriveni u srijedu bili su daleko od Apple-ovog prvog većeg bezbednosnog propusta, pošto je kompanija izdavala periodična upozorenja za zakrpe i druge ispravke kako se novi eksploatacije pronalaze na njenim popularnim uređajima. Njegove telefone je nedavno hakovala privatna izraelska obaveštajna firma NSO Group, koja je optužena za probijanje uređaja desetina zvaničnika, novinara, advokata i aktivista širom svijeta, često po nalogu stranih država.